Kärrholm: Därför är El-Haj en säkerhetsrisk

Bild: Riksdagen.se/Nikrifit/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 9 nov 2023 2023-11-09
E-post

Efter att ha polisanmälts av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jama El-Haj för grovt förtal upprepar riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) sitt anmälda påstående att El-Haj är en Hamas-kopplad säkerhetsrisk i en debattartikel i Expressen.

I slutet av oktober polisanmälde den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jama El-Haj riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal på grund av ett antal inlägg på plattformen X, där Kärrholm bland annat skrev att ”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation”.

”Få företeelser anses så allmänt förkastliga som samröre eller samverkan med terrorister; för en riksdagsledamot är blotta anklagelsen därom förödande. Det gäller särskilt då den ifrågavarande terrororganisationen i närtid begått ett fasansfullt massmord på oskyldiga civila” skrev El-Haj i sin anmälan.

El-Haj ville inte låta sig intervjuas av Aftonbladet i samband med att anmälan blev känd, men han skickade en skriftlig kommentar till tidningen där han anklagade Kärrholm för lögn.

”Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner. Som politiker är jag van vid ett högt tonläge i debatten men det finns gränser för vad man får säga och då ser jag det som mitt ansvar att markera när övertramp görs. Nu får den juridiska processen ha sin gång, I väntan på beslut kommer jag inte att kommentera detta ytterliga” skrev El-Haj till Aftonbladet.

Läs även: El-Haj (S) polisanmäler Kärrholm (M) för grovt förtal

Även Kärrholm skrev en kortare kommentar till Aftonbladet.  ”Jag står för det jag sagt. Jag har påtalat objektiva omständigheter, bland annat att Jamal El-Haj deltagit i en Hamas-kopplad konferens och delat propaganda från Hamas” skrev Kärrholm till tidningen.

Nu utvecklar Kärrholm sin kritik av El-Haj i en debattartikel i Expressen, där han närmare förklarar varför han anser att El-Haj är en säkerhetsrisk.

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj har kopplingar till terrororganisationen Hamas och är en säkerhetsrisk. Det senare följer av det förra” inleder Kärrholm, för att därefter konstatera att han blivit polisanmäld av El-Haj.

”För mig framstår anmälan som politiskt motiverad. Att driva rättsprocesser i syfte att skrämma och tysta politiska meningsmotståndare kallas lawfare, vilket är något som strider mot svensk demokratisk tradition” menar Kärrholm, som därefter redovisar vad han menar är El-Hajs kopplingar till Hamas.

Det handlar om en sorgeceremoni för Hamas-grundaren Ahmed Yassin i mars 2004 där El-Haj närvarade, vilket dokumenterades av Sydsvenskan. En manifestation på Möllevångstorget i Malmö 2014, där El-Haj fastnade på bild när han stod intill två stora Hamas-flaggor. Den Palestina-konferens El-Haj deltog på under våren, vars arrangör Amin Abu Rashid greps i Nederländerna på misstankar om terrorfinansiering bara dagar efter konferensen.

Kärrholm skriver även att El-Haj spridit Hamas-propaganda om en påstådd israelisk bombning av ett sjukhus i Gaza i oktober, och att hans kritik av Hamas har varit ”ytterst försiktigt och högst pliktskyldigt.”

”Jag hävdar att det finns sakliga skäl för att betrakta El-Haj som en säkerhetsrisk. Kopplingar till Hamas är bevisade och oförsvarliga. Det gör honom direkt olämplig som ledamot av Sveriges riksdag” skriver Kärrholm, och avslutar med: ”I en demokrati måste detta kunna framföras och debatteras öppet”.

Läs även: Förundersökning inleds mot Kärrholm (M)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag