Karshamnsverket kör igång – nu stoppar regeringen miljöprövning av vattenkraft

Bild: Skärmdump regeringen.se
  • Måndag 12 dec 2022 2022-12-12
E-post 549

Elpriserna går uppåt i hela landet och på måndagsmorgonen kördes oljekraftverket i Karlshamn igång för att täcka upp för elbristen. Samtidigt kommer regeringen ut med att man vill pausa miljöprövningen av svenska vattenkraftverk under ett års tid.
– Vårt behov av el har förändrats dramatiskt, säger näringsminister Ebba Busch på en pressträff.

Det var klockan sex på morgonen som Karlshamnsverket i Blekinge togs i drift. I nuläget ligger den i vad som kallas ”rullande minimumlast” på 40 megawatt, rapporterar TT.

Samtidigt som oljekraftverket har körts igång meddelar regeringen att omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd pausas på grund av elkrisen.

Det framför man på en pressträff med energi- och näringsminister Ebba Busch samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) måndag morgon.

– Vattenkraft har en mycket viktig roll i det svenska elsystemet. Dess elproduktion kan snabbt förändras för att matcha efterfrågan. Den kan också balansera den väderberoende elproduktionen när den kommer och går, säger Pourmokhtari.

– Alla kraftslag har sina för- och nackdelar, och en baksida med vattenkraften är att den har orsakat stora skador på ekosystemen i svenska vattendrag, tillägger miljöministern.

Hon säger att miljöprövningen av svenska vattenkraftverk är viktig men att man nu behöver pausa den.

– Även små försvagningar av elsystemet kan i det här läget få allvarliga påföljder för elförsörjningen. Därför behövs det innan omprövningen fortsätter en ordentlig analys av vad vårt elsystem klarar av.

”Varje kilowattimme räknas”

Beslutet om att ompröva miljötillståndet för svensk vattenkraft togs av riksdagen 2018. Sedan dess har mycket förändrats, meddelar Ebba Busch.

– Då levde vi fortfarande i tron att vi hade ett av världens mest robusta elsystem, även om varningarna fanns om att utvecklingen gick åt det sämre hållet, säger hon.

Läs även: Regeringen manar till minskad elanvändning: ”Läget relativt akut”

KD-ledaren nämner sedan nedläggningen fungerande kärnkraftverk och Rysslands invasionskrig mot Ukraina som två faktorer till den pågående krisen.

– Idag har vi en situation där varje kilowattimme räknas. Och det handlar inte då bara om vår egen förbrukning och vad vi kan göra för att hålla den nere, utan det handlar också om att varje elproducent räknas i det här läget.

Beslutet om att pausa omprövningen väcker stark kritik från vissa miljöorganisationer. En av kritikerna är Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarnas samorganisation.

– Det som pågår är faktiskt inte något mindre än en ekologisk katastrof i de kraftverk som inte är miljöanpassade och det är mer än 90 procent av 2000 kraftverk i landet, säger han till Aftonbladet.

Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) uttrycker sig sarkastiskt kring regeringens besked.

Läs även: Vattenkraft hotas av ny miljöprövning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag