Kartlade militära anläggningar – vägrar att svara på frågor i förhör

  • Tisdag 6 aug 2019 2019-08-06
E-post 138

GÖTEBORG Dagens åtal mot en man misstänkt för att ha kartlagt militära installationer väcker många frågor. Ur förhören framkommer bilden av en man som å ena sidan viftar bort anklagelserna med att det bara var oskyldig hobbyverksamhet, å andra sidan antyder han att han vet mycket som han inte vill berätta om.

I början av december 2017 slog polis till mot en man i 40-årsåldern misstänkt för grovt olaga intrång. Just den åtalspunkten togs senare bort, men bland alla datorer, usb-minnen och kameror som beslagtogs vid husrannsakan hittade Säpos utredare tecken på en omfattande kartläggning av skyddsklassade militära anläggningar. Idag åtalades han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

40-åringen beskriver sig själv som en MÖP – en militärt överintresserad person – med ett långvarigt intresse för radio och militära installationer. Han har länge varit aktiv i FRO, Frivilliga Radioorganisationen, och Sveriges Radio rapporterar att han även varit aktiv i hemvärnet.

Kanske inte bara en oskyldig hobby

Av förhören med 40-åringen framkommer att han bland annat utifrån satellit- och flygbilder med hjälp av sin kunskap på området kunnat räkna ut var olika hemliga, skyddsklassade anläggningar varit belägna, och vid flera tillfällen har han besökt dessa för att fotografera dem och få sina misstankar bekräftade. Han nämner själv att han tycker att master kan vara vackra.

Men bland bilderna som tagits, antingen av 40-åringen eller någon annan, är inte bara bilder av vackra master. Flera bilder visar även sådant som vägbommar och lås. Vid minst ett tillfälle har han återvänt till ett skyddsobjekt och tagit nya bilder som visar att låset har bytts ut. Detta förklarar han med att han var nyfiken på om det pågick någon aktivitet på anläggningen, men annars är det väldigt tunt med förklaringar i förhören. Exemplet nedan, med förhörsledarens frågor i kursiv stil, visar hur förhören ofta ser ut.

– En bom med lås och sedan närbild på lås. Vad är det som blir intressant med det här?
– Jag kan inte svara på det.
– Jo det kan du.
– Okej, ja jag har inga kommentarer, jag kan inte svara på den frågan.
– Det är ju snarare så att du vill inte svara på den frågan.
– Nej, jag kommenterar inte det.
– För du har ju sagt att du är intresserad av master och radio och nu är vi åter igen på bilder som visar något helt annat.
– Ja, jag ser det.
– Mm. Förstår du att vi undrar?
– Ja, jag hör det. Jag har inga kommentarer till det.

Dessutom har 40-åringen sammanställt uppgifterna om olika skyddsobjekt i textdokument så att det utöver bilderna finns angivna koordinater för olika master och vägbeskrivningar som anger hur nära man kan ta sig. Det är vad förhörsledaren kallar en ”kartläggning”.

Inte ensam i sitt agerande

40-åringen vill inte kommentera andra personers inblandning, men samtidigt menar han att flera av de bilder som kan knytas till någon av hans kameror tagits av andra personer som han lånat ut dem till. Vilka dessa är vill han inte nämna.

Ett namn återkommer dock flera gånger, och det är den person till vilken 40-åringen misstänks ha delat bilder och uppgifter. Kontoutdrag tyder också på att de tillsammans hyrt en bil vid ett par av de tillfällen då skyddsobjekt besökts och fotograferats. Då 40-åringen konfronteras med namnet i förhör förnekar han till en början all kännedom om honom, men medger senare att de känner varandra från sitt gemensamma radiointresse. I flera av de word-dokument som innehåller uppgifter om de olika hemliga militära anläggningar står denne man angiven som författare till dokumentet som ursprungligen skall ha skapats 2005, vilket gör att man kan misstänka att det var han som först skapade den mall som 40-åringen senare fyllde i.

Då 40-åringen för några år sedan köpte en telefon till mannen såg han även till att installera appar för krypterade samtal och e-post. Enligt 40-åringen fanns det ingen särskild anledning till detta.

Det framgår inte av tillgängliga domstolshandlingar vilka utredningsåtgärder som vidtagits mot mannen förutom att en husrannsakan har genomförts hos honom, varvid bilder återfanns som kom från 40-åringen.

Kan få upp till sex års fängelse

40-åringen står åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift vid tre tillfällen. Med detta menas att han står åtalad dels för innehavet av hemliga uppgifter rörande 36 militära skyddsobjekt, dels för att själv ha tagit bilder på 15 av dessa, dels för att ha delat med sig av uppgifter rörande två av dem.

Brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift kan ge som mest fyra års fängelse, men om rätten väljer att räkna de tre tillfällena som separata brott kan den sammanlagda strafftiden som mest bli sex års fängelse.

Läs även: Ritningar på tusentals svenska militärbyggnader har lämnats ut till Kina – Allt pekar på skyddsobjekt

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag