Kastade frätande ammoniak mot polishästar – Veterinär: ”Livsfarligt”

  • Lördag 23 aug 2014 2014-08-23
E-post 0

MALMÖ Under ett torgmöte angreps polis och ambulanspersonal av våldsverkare. Motdemonstranterna kastade gatstenar och vattenballonger fyllda med ammoniak på polisryttare och polishästar. -Det är naturligtvis livsfarligt, säger veterinär.

UPPDATERING: Det finns delade meningar om vad som verkligen hände under demonstrationen. Vi har i artikeln endast återgivit den information vi fick från polisen. Läs också Polisen står på sig – ”Det var ammoniak”.

När högerextrema Svenskarnas parti hade torgmöte i Limhamn på lördagen gick motdemonstranter till attack mot polisen. Polisen beskriver det hela som våldsamt upplopp, och flera medier har rapporterat om tumultartade scener när motdemonstranter attackerat polisen – som i sin tur ingrep med kraft.

-Det var motdemonstranterna som orsakade upploppet, säger Patric Fors på Malmöpolisen till Nyheter Idag.

Patric Fors berättar att motdemonstranterna gick till våldsam attack mot polisen och försökte ta sig igenom avspärrningarna och fram till själva mötet.

-Vi var tvungna att sätta in ryttare för att försöka skingra folkmassan. Då gick motdemonstranterna till attack mot ryttarna och mot polishästarna. De riktade sparkar mot polishästarna och använde gatstenar och annan bråte och vattenballonger som de hade fyllt med ammoniak, säger Patric Fors.

Det låter som om det var välplanerat?

-Det kan jag inte säga i nuläget men ammoniak i några större mängder brukar man väl inte ha hemma, säger Patric Fors.

”Frätande och mycket farligt”

Ammoniak är mycket alkaliskt och frätande på alla slemhinnor och ska hanteras mycket varsamt då det kan skada både djur, människor och miljö. Nyheter Idag har pratat med en veterinär om händelsen.

-Det typiska är att skadan förvärras flera dygn efter olyckstillfället och kan orsaka djupa sår med vävnadsdöd både på människor och djur, säger Solveig Johansson, veterinär med egen praktik, till Nyheter Idag.

Om ammoniak skulle komma ner i matstrupen finns det risk för bestående men, och i värsta fall kan matstrupen helt täppas igen av ärrbildning.

-Det är naturligtvis livsfarligt, säger Solveig Johansson.

Hon har ingen förståelse för att människor beväpnar sig med ammoniak när de går ut och demonstrerar. Istället är Johansson djupt kritisk till agerandet mot bland annat polishästarna.

-Då är man ju verkligen ute efter att skada både människor och djur. Att man överhuvudtaget attackerar polisen och deras hästar är fullkomligt obegripligt. Det måste finnas ett väldigt stort hat, men hur någon kan hata en polishäst eller en polis som gör sitt arbete förstår inte jag, säger Solveig Johansson.

Hon menar att polisens hästar är extra utsatta just för att de är djur.

-De är helt beroende av människor. Det är ju inte som att de valt det här själva. Det blir både en psykisk och en fysisk stress och till och med skräck för dem när sådant här sker.

Ambulanspersonal attackerades

Polisen vet i nuläget inte om någon av hästarna blivit skadad. Däremot blev ett par personer påridna i samband med att polisryttarna försökte arbeta med att skingra folkmassan. När ambulans kom till platsen blev även ambulanspersonalen attackerad av motdemonstranterna.

-Vi fick eskortera ambulanspersonalen till området vilket var svårt, det tog 20 minuter bara att få in ambulansen, säger Patric Fors.

Ingen polis eller ambulanspersonal har blivit skadad. Hur det har gått med hästarna vet man inte i nuläget. Däremot har fem av våldsverkarna skadats under attacken mot polis och ambulanspersonal.

-Det vi vet är att fem personer är förda till sjukhus, hur svårt skadade de är vet jag inte. Sedan kan det ha varit andra som har fått blessyrer men det är ingenting vi har kännedom om just nu, säger Patric Fors.

Har polisen identifierat några av motdemonstranterna?

-Det kan jag inte kommentera i nuläget, vi håller fortfarande på och utreder. Vi har ännu ingen klar bild av vad som hänt, men vi får se vad utredningen visar, avslutar Patric Fors i telefonen till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har en kampanj på facebook där vi uppdaterar med nyheter om polisen. Gilla den du också för att få notiser!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag