Kastrullbråk slutade med kniv i halsen

  • Torsdag 30 apr 2020 2020-04-30
E-post 837

JÖNKÖPING Två unga män i 20-årsåldern kunde inte komma överens om vem som skulle få använda den stora kastrullen, och det blev en uppretad ordväxling.
– Det började bråket och jag knivhögg honom, säger den ene mannen som nu står åtalad för mordförsök.

På ett studentboende i Jönköping bor sju unga afghaner som läser på gymnasiet eller går andra kurser. De har egna rum men delar kök, vilket inte alltid är friktionsfritt. Den 8 januari uppstod en konflikt då en av de boende ville ha den stora kastrullen för att göra bröddeg, medan en annan tänkte koka ris i den.

– Jag förklarade för honom att här finns andra små kastruller som skulle vara tillräcklig att koka två glas ris i väldigt enkelt och jag brukar själv koka ris i den. Men han tyckte att jag bara ville bestämma över honom, vilken kastrull som han ska laga riset i, berättar den åtalade i förhör.

En annan boende lade sig i och redde ut kastrullfrågan för stunden, men det tog inte slut för det.

– Jag gillade inte hans attityd och undrade varför han hade betett sig på det här sättet. Men han sa till mig ”du är ingen som jag ska bry mig om”. Hans uttryck att du är ingen irriterade mig, fortsätter den åtalade.

När han är färdig med degen går han till sitt rum, men efter bara ett par minuter går han tillbaka till köket. Nu rycker han åt sig en brödkniv som ligger på bordet och hugger med kraft den andre i halsen. Knivbladet missar halspulsådern med sju millimeter men bryts av och sitter kvar i offrets hals när denne faller ihop på golvet.

– Jag var förbannad. Varje människa, varje individ, ogillar om någon skall försöka visa sig starkare eller stark framför de andra som är svaga, förklarar den åtalade sitt beteende.

Han får tag på en annan kniv och står över sitt offer med den i handen när en annan av de boende kommer springande och sliter bort honom. Själv förnekar han dock att han tänkt hugga den skadade mannen igen, utan uppger i förhör att han tog den andra kniven för att av oklar anledning gömma den.

Svårt att kontrollera ilskan när den kommer

Den åtalade mannen beskrivs som en lugn och tystlåten person av medboende och personer som arbetat med honom, men det framkommer också att köket varit en känslig punkt. En volontär på boendet berättar i förhör att han alltid varit noga med hur det ser ut i köket och hur hygienen skall skötas. Det uppges också att han ett par år tidigare hade ett liknande vredesutbrott på ett annat boende när någon slarvat med disken.

– Det svartnade för hans ögon och det flög stekpannor över rummet, berättar ett vittne.

Den nu åtalade mannen har ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, efter tidigare avslag och avvisningsbeslut. Åklagaren har yrkat på livstids utvisning vid fällande dom.

Läs även: Afghansk mobb misshandlade homosexuell på HBTQ-certifierat asylboende – ”De manglade ned honom”

Läs även: Misstänkt för våldtäkt på migrantboende – släpptes och flydde utomlands

BLI PLUS-MEDLEM

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag