Katastrof för de rödgröna – Fler svenskar har förtroende för Åkesson än för Löfven

SD-ledaren Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 jan 2016 2016-01-01
E-post

INRIKES Förtroendet för de rödgröna partiledarna är fortsatt i botten samtidigt som förtroendet för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ökar. Numera är det fler svenskar som litar på SD-ledaren än på statsminister Stefan Löfven.

Det är Aftonbladet/Inizio som idag publicerar en ”kalldusch” för den rödgröna regeringen. Endast 29 procent av svenska folket säger att de har förtroende för statsminister Stefan Löfven, samtidigt som 30 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson.

Även för de två språkrören i Socialdemokraternas samarbetsparti Miljöpartiet ser det dystert ut. Gustav Fridolin och Åsa Romson är de två partiledare som svenska folket har allra lägst förtroende för, endast 23 respektive 12 procent av svenskarna säger att de har stort eller mycket stort förtroende för dem.

Störst förtroende åtnjuter Åkesson bland männen med 38 procent, motsvarande andel för Stefan Löfven är där endast 26 procent. Sämre är det däremot med förtroendet bland kvinnorna, bara 21 procent av de kvinnliga väljarna säger att de har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson, vilket kan jämföras med 32 procent för Löfven.

I förtroendetoppen ligger Centerpartiets partiledare Annie Lööf på 34 procent. Hon gick på mammaledighet i september och när hon håller sig borta från politiken och inte syns i TV eller tidningar tycks hon vara mer populär. Liberalernas partiledare Jan Björklund hamnar på andra plats med 32 procent.

Andel väljare med stort eller mycket stort förtroende för respektive partiledare:

Annie Lööf (C) 34 procent (+0)
Jan Björklund (L) 32 procent (+4)
Anna Kinberg Batra (M) 30 procent (+1)
Jimmie Åkesson (SD) 30 procent (+1)
Stefan Löfven (S) 29 procent (+0)
Jonas Sjöstedt (V) 29 procent (+0)
Ebba Busch Thor (KD) 24 procent (+8)
Gustav Fridolin (MP) 23 procent (+0)
Åsa Romson (MP) 12 procent (+1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag