Katerina Janouch uppmanar till organiserad brottslighet

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Måndag 21 maj 2018 2018-05-21
E-post 1874

SVERIGE I en tweet uppmanar författaren och Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch allmänheten att dela en bild som kan utgöra åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Nyheter Idag har talat med Janouch som skrattar och välkomnar ett åtal mot henne själv.

Tidigare under måndagen uppmärksammade Nyheter Idag att Jan Sjunnesson polisanmälts och kallats till förhör med anledning av en bild han publicerat på Facebook. Bilden visar bokomslag till barnböcker där en av titlarna är ”Mustafa vill också vara med” samt ”Med farfar på jobbet”. På bokomslagen syns stening av en kvinna samt en man piskas på ryggen.

Enligt Sjunnesson har han blivit polisanmäld för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp av föreningen Näthatsgranskaren. Efter att det uppmärksammats att Sjunnesson kallats till polisförhör väljer nu Katerina Janouch att ge sitt stöd. I en tweet uppmanar hon allmänheten att sprida den bild som Sjunnesson blivit anmäld för.

Nyheter Idag har talat med Janouch som säger att hon tycker åklagaren likväl kan åtala henne och tusentals andra svenskar som vill kunna uttrycka åsikter som lagstiftarna förbjudit.

Jag ser på Twitter att du uppmanar till organiserad brottslighet?

– Jajamen, skrattar författaren.

Varför då?

– Därför att det här har nått absurda proportioner. Jag tycker att lagen hets mot folkgrupp ska avskaffas så som den är idag. Den har blivit ett hot mot yttrandefriheten och ett hot mot det demokratiska samhället.

– Får man inte kritisera eller driva med en religion eller ideologi, då lever vi inte i en liberal demokrati.

Vidare menar Janouch att lagen inte används lika för alla, utan att rättsväsendet gör skillnad mellan olika religioner.

– Det anmärkningsvärda är att inget åtalats eller dömts för hets mot folkgrupp när de hetsat och hånat kristna, jehovas vittnen, pingstvänner, mormoner och så vidare.

Är du orolig över att bli anmäld eller åtalad för att du sprider den här tweeten?

– Nej, tvärtom. Jag välkomnar ett åtal. Det vore en ära att bli anmäld för att man gör satir av det fruktansvärda lidandet som sharialagar innebär för flertalet människor i världen.

– Det är viktigt att vi på alla sätt, även med humor och satir, försöker bekämpa de här människofientliga övergreppen, säger Janouch.

Fakta Till dig som är kränkt

Om du känner dig kränkt av den här artikeln, eller av det Katerina Janouch säger, kan du anmäla till polisen på telefon 114 14.

När du kommit fram till en handläggare hos polisen anmäler du Jakob Bergman, ansvarig utgivare på Nyheter Idag.

Om du inte är kränkt är du välkommen att bli prenumerant på Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag