Katerina Janouchs Facebookgrupp stängdes ner: ”Det är ett allvarligt demokratiproblem”

Katerina Janouch. Foto: CC Thron Ullberg
  • Fredag 22 jun 2018 2018-06-22
E-post 4410

SVERIGE Facebookgruppen Stå upp för Katerina Janouch stängdes ner dagen innan midsommarafton. I ett meddelande har Facebook förklarat att det finns stötande och olämpliga meddelanden i gruppen. – Men vilka meddelanden det är framgår inte. Nu har administratörerna tagit bort flera månader av inlägg utan att riktigt veta om det räcker.Det är otroligt trubbigt och dåligt för yttrandefriheten, säger Katerina Janouch.

Gruppen Stå upp för Katerina Janouch, med nästan 18 000 medlemmar, blev häromdagen nedstängd av Facebook. Motiveringen var enligt Katerina Janouch att något eller några av inläggen i gruppen var stötande eller olämpliga. Någon ytterligare förklaring, till exempel om det gjorts anmälningar av inlägg eller vad de anmälningarna skulle innehålla, har inte Katerina Janouch eller administratörerna i gruppen fått ta del av.

– Jag kan inte veta säkert men troligen så har det gjorts massanmälningar, säger Katerina Janouch.

Läs även: ”En fascistutveckling” – Katerina Janouch om åsiktsförtrycket och en gryende glasnost

Nu har adminstratörer och moderatorer rensat bort inlägg för flera månader och Facebookgruppen öppnades igen.

– Att man inte får veta vilket inlägg det gör att det blir så godtyckligt. Man får inte heller en chans att bemöta, att förklara om man tycker att det är fel, säger Katerina Janouch och fortsätter:

– Det blir en slags diktatorisk styrning över orden. Att en sådan här sociala medier-plattform går mot något allt mer totalitärt. Det är riktigt dåligt, säger hon.

Vad kan det ha varit då som Facebook tyckte var olämpligt och stötande? Har det varit några grova kommentarer?

– Jag har inte sett något sådant. Administratörerna och moderatorerna gör ett jättebra jobb och det är en bra debatt i gruppen.

I förlängningen ser Katerina Janouch det som en inskränkning i det politiska samtalet, att vissa åsikter stängs av från Facebook.

– Antingen så gör man om Facebook till något slags Pinterest där man bara pratar gulliga familjeminnen. Eller så tillåter man ett politiskt samtal. Men samtidigt så går det ju inte att dra en gränslinje för vad som är familjerelaterat. Men man måste vara konsekvent.

Hon har tidigare fått sitt privata konto avstängd i en vecka. Då lyckades hon överklaga och få avstängningen hävd.

– Min erfarenhet är att det är väldigt svårt att få kontakt med folk som jobbar på Facebook. De hänvisar ofta bara till någon PR-byrå som i sin tur skickar ett standardmejl.

Vad är lösningen?

– Jag anser att Facebooks representanter måste bli mycket mer tillgängliga. Om personer som står bakom de här besluten blir mer tillgängliga så kommer det ställas större krav på att de tar ansvar för sina beslut och inte bara skicka standardsvar.

Katerina Janouch har förslag på konkreta åtgärder för att öka Facebooks transparens.

– Ett kontor dit folk kan vända sig och även en kundtjänst.

Katerina Janouch är krönikör på Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag