Katja Nyberg (SD) om islamisterna: ”De ska UT”

Katja Nyberg (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 nov 2019 2019-11-01
E-post

STOCKHOLM De sex frihetsberövade islamisterna som regeringen beslutade om utvisning för kommer att släppas på fri fot i Sverige. Nu kommer stenhård kritik från oppositionen. – Fast man vet vad som hände med Akilov låter man saker bero och gör bara saker för att det ska se bra ut på ytan, säger riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD).

Regeringen fattade på torsdagen beslut om att sex manliga islamister – bland annat imamen Abo Raad i Gävle – ska utvisas. Säkerhetspolisen pekade i våras ut männen som säkerhetshot.

Nu kommer uppgifter om att utvisningarna inte kan verkställas för att männen hotas i sina hemländer. Männen kommer därför att åter släppas på fri fot i Sverige. De får anmälningsplikt hos den lokala polisstationen.

Läs även: DN-journalisten: ”Självklart är islam en del av Sverige”

Katja Nyberg sitter i riksdagens justitieutskott för Sverigedemokraterna.

– Det är för jävligt helt enkelt att de här släpps fria i Sverige. De blir sannolikt en ännu större fara för Sverige efter att ha suttit inlåsta. Ingenting kommer att förändras med att de får anmälningsplikt. Det betyder ju inte att de inte kan fortsätta sprida sitt budskap, att driva sin agenda, säger Nyberg.

– Det är absurt att man inte kan verkställa utvisning. Det är inte vårt problem att de här personerna är hotade i sina hemländer. De är ett hot mot Sverige, det är vårt problem. Kan man inte verkställa utvisningen får man fortsätta hålla dem i förvar eller skicka dem till tredje land, säger Katja Nyberg som påminner om att männen när som helst är fria att lämna landet.

– Skulle de lämna landet, varsågod. Vi kan vinka av dem på Arlanda. Men de vill stanna, säger Nyberg.

Hon betonar allvaret i att Säkerhetspolisen bedömer männen som ett hot mot rikets säkerhet.

– Regeringen behöver ta hand om det. De kan inte få gå fria.

Katja Nyberg har tillsammans med bland andra Adam Marttinen lagt en motion om att ändra lagen för det så kallade verkställighetshindret vid utvisningar av utlänningar. I motionen föreslår de att ändringar görs så att utlänningar kan hållas i förvar på obestämbar tid tills de väljer att lämna landet eller att de kan skickas till sitt hemland. Man vill också se över möjligheten att upprätta avtal med tredjeland.

– Det här är inte de enda som behöver utvisas men det är en grupp extremt farliga individer, säger Nyberg.

Hon tycker att regeringen är senfärdig och passiv.

– Regeringen är hela tiden ett steg efter. Man är efter i terrorlagstiftning och på flera andra områden. I många andra europeiska länder har man lagstiftning på plats, säger Nyberg.

Hon menar att regeringen inte verkar ha dragit lärdom av tidigare attacker på Sverige.

– Fast man vet vad som hände med Akilov låter man saker bero och gör bara saker för att det ska se bra ut på ytan. När de här fanatikerna går fria ökar risken för terrordåd, säget hon.

– De ska ut härifrån. Svenska medborgares liv går före de här extremisterna. Det tror jag inte att någon egentligen motsäger sig.

Stöd Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag