KD-kris i Indikator Opinion – tappar hälften av väljarna

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 28 sep 2023 2023-09-28
E-post 0

Kristdemokraterna tappar nära hälften av sina väljare och hamnar på jumboplats med 2,6 procent i september månads mätning från Indikator Opinion, som gjorts för Ekot i Sveriges Radio.

Kristdemokraterna tappar hela 1,5 procentenheter från förra mätningen i juni, en statistiskt säkerställd förändring, och jämfört med partiets valresultat på 5,3 procent har partiet tappat över hälften av väljarna.

Indikator Opinion har även frågat respondenterna varför de byter parti, och där ska många tidigare KD-väljare ha hänvisat till att partiet brutit vallöften.

– När vi ser på Kristdemokraterna då säger de att det har med brutna vallöften att göra, att man lovade för mycket under valrörelsen, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator Opinion.

Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin pekar på de problem som den nuvarande regeringen ärvt från den förra som en möjlig förklaring till partiets låga resultat.

– Vi har ju lovat väljarna att ta tag i de stora bekymmer som vi har ärvt. Vi är mitt i en inflation, vårdköerna, skjutningarna. Vi behöver fortsätta leverera på de här frågorna och det är långt till nästa val, säger hon till Ekot.

Socialdemokraterna ökar med 2 procentenheter i mätningen och når 38,6 procent, över 8 procentenheter mer än partiets valresultat. Sverigedemokraterna ökar med 0,7 procentenheter och når 19 procent, 1,5 procentenheter under valresultatet.

I övrigt är förändringarna små i mätningen, där Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren med 3,0 procent, medan Centerpartiet ligger precis på spärren med 4,0 procent efter att ha tappat 0,3 procentenheter.

Indikator Opinions mätning i september

Gjord av Indikator Opinion för Ekot. 2265 intervjuer, genomförda den 1/9 till 22/9. Skillnad sedan förra mätningen som gjordes i juni inom parentes.

Vänsterpartiet 7,6 (-0,2)
Miljöpartiet 5,2 (+0,2)
Socialdemokraterna 38,6 (+2,0)
Centerpartiet 4,0 (-0,3)
Liberalerna 3,0 (0,0)
Moderaterna 18,4 (-0,1)
Kristdemokraterna 2,6 (-1,5)
Sverigedemokraterna 19,0 (+0,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag