KD, L och C i lokalt samarbete med ”extremistpartiet” Vänsterpartiet: ”Känns kul”

Foto: Flickr
  • Måndag 15 okt 2018 2018-10-15
E-post 257

I riksdagen har KD, L och C varit tydliga med att man inte ska samarbeta med Vänsterpartiet som dömts ut som ett extremistparti av Jan Björklund. Men i Hudiksvall inleder nu de fyra partierna ett valtekniskt samarbete för att få fler platser i nämnderna, rapporterar Hela Hälsingland.

I Hudiksvall har den något ovanliga konstellationen Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet gått ihop för att styra kommunen de närmaste fyra åren.

De kvarvarande tre borgerliga partierna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, går nu ihop med Vänsterpartiet i en valteknisk samverkan för att få fler platser i nämnderna. Det innebär att partiernas röster räknas ihop när nämndsplatserna ska fördelas, och gör att Centerpartiet och Vänsterpartiet, de två största av de fyra, får fyra respektive två platser i kommunstyrelsen. KD och L får ersättarplatser i nämnder.

– Det känns kul, säger Charliene Kiffer Goude (V), som blir nytt oppositionsråd, till Hela Hälsingland.

Jan Björklund har tidigare varit tydlig med vad som gäller. I SVT:s partiledarutfrågning inför valet sade han så här om samarbete med Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet är för mig lika uteslutet som Sverigedemokraterna av ideologiska skäl.

Det valtekniska samverkandet i Hudiksvall innebär inte att man har kommit överens om något gemensamt politiskt valmanifest. Ett liknande upplägg i Hörby mellan SD och M har blivit mycket uppmärksammat och kritiserat efter att det landat SD sitt första kommunstyre någonsin.

Läs mer: Krav om uteslutning av Skånemoderater för SD-samarbete: ”Ständigt denna skånska skam”

ETC har i en kartläggning visat att borgerliga partier under den förra mandatperioden styrde ihop Vänsterpartiet, som har socialism inskrivet i sitt partiprogram, i 35 kommuner eller landsting.

Läs mer: Statsvetare: Centerpartiet har politiskt närmare till Vänsterpartiet och Miljöpartiet än till borgerliga partier

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag