KD nära spärren i GP/Sifo
Det går dåligt för de blågula partierna i GP/Sifos väljarbarometer i januari. I mätningen får regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna bara 44,8 procent, mot de rödgröna oppositionspartiernas 53,5 procent.
– Tidöpartierna hade en relativt stökig period under hösten, det var ingen smekmånad, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-Posten.
Det är framförallt Socialdemokraterna som gått fram. Partiet får 36,1 procent i mätningen, vilket tangerar deras bästa resultat i mätningen på tio år, och är nära sex procent högre än valresultatet på 30,3 procent.
Hinnfors påpekar emellertid att läget var liknande efter valet 2006. Reinfeldt-regeringens första tid vid makten var turbulent med ett S som gick fram i opinionen.
– Så 2010 gjorde S sitt sämsta val någonsin. De är säkert nöjda nu, men kan aldrig slå sig till ro. De behöver fundera över sin långsiktiga strategi för att inte bara vinna väljare på vad som kan uppfattas som regeringens misstag, säger Hinnfors.
Förutom den kraftiga uppgången för S är det bara Vänsterpartiet som har ökat på den rödgröna sidan sedan valet. Både MP och C har med 4,4 och 5,2 procent tappat sedan valet i mätningen. För C är siffran den sämsta för partiet sedan 2014.
– Nu ska de få en ny partiledare. Det betyder inte automatiskt att siffrorna blir bättre, men det finns en möjlighet att ändra riktning på politiken, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till GP.
Läs även: Förtroendeflopp för Busch i Aftonbladet/Demoskop
I mätningen hamnar samtliga blågula partier lägre än höstens valresultat. Mest har SD tappat, partier får 19 procent, en och en halv procentenhet lägre än valresultatet. Men även L och KD tappar rejält; L får 3,3 procent jämfört med 4,6 i valet, och KD har tappat från 5,3 till 4,1.
– Vi vet inte om KD är över spärren eller inte. Ebba Busch och KD har varit väldigt exponerat för diskussionerna kring elstödet, säger Sjörén.
Jonas Hinnfors menar emellertid att Ebba Busch ännu inte har anledning att känna oro.
– Det är en varningssignal, men det är långt till valet. Man har levererat i regeringsställning, har framträdande ministrar och det verkar inte finnas ett internt tryck mot Ebba Busch, säger Jonas Hinnfors till GP.
Väljarbarometern bygger på 3 941 intervjuer, gjorda 9–19 januari 2023, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret. Valresultatet inom parentes.
Socialdemokraterna 36,1 (30,3)
Sverigedemokraterna 19 (20,5)
Moderaterna 18,4 (19,1)
Vänsterpartiet 7,8 (6,8)
Centerpartiet 5,2 (6,7)
Miljöpartiet 4,4 (5,1)
Kristdemokraterna 4,1 (5,3)
Liberalerna 3,3 (4,6)
Övriga partier 1,8 (1,5)
Läs även: Massflykt från MP efter valet – tappar mer än hälften av stödet enligt Aftonbladet/Demoskop
Läs även: Rödgrön ledning när S tok-ökar i Sentio – M tappar stort