KD och M röstade för tiggeri i Östersund – bara SD emot

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 312

ÖSTERSUND När Sverigedemokraterna i Östersund lade fram en motion om att förbjuda tiggeri i kommunen fick de inget gehör från övriga partier. Tiggeriet orsakar inga ordningsstörningar, var argumentet.

Östersunds-Posten rapporterar att det var på tisdagen som frågan togs upp i kommunstyrelsen. SD resonerade att även om tiggeriet i nuläget inte orsakar ordningsstörningar är det bra att införa ett förbud för att det inte ska uppstå i framtiden.

Moderaterna och Kristdemokraterna höll dock inte med, och omröstningen slutade med att samtliga partier utom SD röstade nej till förslaget om tiggeriförbud.

– Ska det införas ett tiggeriförbud så bör det ske generellt och på riksplanet. Det är i så fall den vägen vi måste gå. Att börja prata om ett förbud utifrån ordningsstadgan låter sig inte heller göras då tiggeriet oftast pågår på, eller i omedelbar anslutning till, handlares privata mark. Och där har inte kommunen någon bestämmanderätt, sade moderaten Pär Jönsson enligt Östersunds-Posten.

– Jag jobbade själv som polis så sent som i våras ute på fältet och kan utifrån den erfarenheten konstatera att tiggeriet är i avtagande i Östersunds kommun. Och definitivt inte någonting som stör ordningen i nuläget, sade förre polismästaren Stephen Jerand (KD).

Östersund styrs sedan valet i fjol av en koalition mellan C, KD, L och M – de tidigare Allianspartierna. Partierna är i minoritet och behöver SD:s stöd i budgetfrågor.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag