KI: Högkonjunkturen är över

Foto: Flickr
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post 235

SVERIGE Högkonjunkturen är nu över enligt Konjunkturinstitutet, KI. Enligt KI:s senaste prognos kommer arbetslösheten att fortsätta öka nästa år, men inflationen förblir låg.

I en prognos som presenterades på onsdagen skriver KI att ”den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och högkonjunkturen ebbar gradvis ut i år och blir balanserad nästa år”.

Man konstaterar att den svenska exporten drabbas av ”internationella handelskonflikter och oklarheten kring brexit tynger den globala ekonomin”, och att den svenska investeringskonjunkturen är på väg att vika.

Läs även: Sanandaji om den svaga kronan: ”Omvärlden håller på att devalvera Sverige”

Till nästa år räknar man med att arbetslösheten fortsätter öka till 7,1 procent samtidigt som ”en milt expansiv finanspolitik bidrar delvis till att hålla uppe efterfrågetillväxten”.

KI konstaterar i sin prognos att förtroendeindikatorer för tillverkningsindustri, tjänstesektor och hushållen har fallit, och att hushållens syn på svensk ekonomi samt förväntningar på framtiden är dyster.

Även bostadsinvesteringarna minskar, men en återhämtning av exporttillväxten kommer ändå innebära att BNP-tillväxten stiger marginellt.

Inflationen förblir lägre än 2 procent och riksbanken förväntas inte höja reporäntan detta eller nästa år.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag