Kina varnar USA: ”Tänk en extra gång”

USS Lassen i Sydkinesiska havet. Foto: Facebook
  • Tisdag 27 okt 2015 2015-10-27
E-post 52

SYDKINESISKA HAVET Kina varnar idag USA och uppmanar den amerikanska flottan att hålla sina fartyg borta från de öar och atoller som Kina kontrollerar i Sydkinesiska havet.

De öar det handlar om tillhör Spratlyöarna, en ögrupp som till ytan är ungefär lika stor som hela Sverige. Flera olika länder, bland dem Kina, men även Malaysia, Vietnam, Brunei samt USA-allierade Taiwan och Filippinerna gör anspråk på ögruppen.

Tidigare idag passerade den amerikanska jagaren USS Lassen inom den terrirotialvattengräns som Kina utlyst runt Subirevet, som tillhör Spratlyöarna. Vid revet pågår sedan tre år tillbaka ett omfattande byggprojekt för att förvandla revet, som till största delen ligger under havsytan, till en slags artificiell ö.

Det är första gången sedan 2012 som USA på detta sätt utmanar Kinas anspråk i ögruppen. Den kinesiska regeringen var inte sena med att protestera mot den amerikanska markeringen.

”Om det här är sant så uppmanar vi den amerikanska sidan att tänka en extra gång så att man inte gör något förhastat eller rör upp problem”, heter det i ett uttalande från den kinesiske utrikesministern Wang Yi.

USA betraktar Sydkinesiska havet som internationellt vatten och viktiga handelsfarleder går genom det. Därför säger en talesman för Vita huset att det är viktigt att markera mot Kinas försök att annektera delar av regionen, rapporterar Reuters.

Kina å sin sida hävdar att de har rätt att utlysa en territorialvattengräns 12 nautiska mil från de öar som landet kontrollerar. Kina stöder sig på FN:s havsrrättskonvention i sitt anspråk, men konventionen gäller inte artificiella öar.

Men det är inte bara handelsleder som står på spel i Spratlyöarna. Ögruppen är rik på fisk och under havsbottnen misstänker man att det kan finnas rika olje- och gasfyndigheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag