Kinberg Batra distanserar sig från Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-politik

Foto: Youtube
  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post 1039

POLITIK Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra distanserade sig idag från sin föregångares ”öppna hjärtan”-retorik. – Sveriges och Europas gränser måste säkras, sade hon i ett ovanligt invandringskritiskt utspel.

Det var under sitt tal idag på Moderaternas partistämma i Karlstad som den moderata partiledaren tog avstånd ifrån Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-politik.

Enligt SVT satt den förre partiledaren Fredrik Reinfeldt på första parkett och såg sitt ideologiska bygge ”falla ihop som ett korthus” under partistämman. Många moderater vågade aldrig opponera sig mot den impopuläre Reinfeldt som, med ”partiet i ett järngrepp”, slöt en mycket impopulär migrationspolitisk uppgörelse med Miljöpartiet.

Från Kinberg Batra lät det under lördagen väldigt annorlunda.

– Sveriges och Europas gränser måste säkras. En grundläggande förutsättning för reglerad invandring är att ha kontroll över vilka som kommer hit, sade hon och anklagade sedan regeringen:

– Det är uppenbart att regeringen saknar förmåga att ta kontroll över situationen.

Kinberg Batra fortsatte med att tala om försörjningskrav för invandrare som vill ta hit sina anhöriga. Hon sade dessutom att det är viktigt att lagen följs och att asylsökande som får avslag skickas hem igen.

– Lika självklart som att ett ja är ett ja måste ett nej vara ett nej. Den som har fått avslag ska sjävklart heller inte, som det är idag, ha rätt till ersättning, sade hon.

Raljerade över Aftonbladet

Under talet gjorde sig Anna Kinberg Batra lustig över en ledarartikel i Aftonbladet som uppmanar hela landet att mobilisera för att hjälpa de nya invånarna, men att allt kommer lösa sig eftersom vi bor i Sverige.

– Sveriges största tidning Aftonbladet skrev nu i förra veckan på ledarplats om vår tids stora utmaningar och hävdade att allt kommer lösa sig eftersom ”vi befinner oss trots allt i Sverige”. Som om det vore en naturlag. Men då har man glömt läxan från tidigare kriser, att vi aldrig kan leva på gamla meriter, sade hon.

Zeliha Dagli

Kinberg Batra tog även upp den sverigeturkiska kvinnan Zeliha Dagli som tidigare i år skrev en uppmärksammad debattartikel där hon talade ut om situationen i Husby:

– Hon flydde sitt hemland för att slippa fundamentalism och förtryck. Men nu känner hon samma otrygghet här. Hon skriver; ”Jag har inte heller här rätt till ett öppet självständigt liv utan är ständigt påpassad”. Kvinnor som begränsas av män i sin omgivning, grovt kriminella som kastar handgranater i trappuppgångar och mot polisbilar. När rättsamhället inte längre klarar av att garantera tryggheten för alla medborgare, då uppstår samhällen där vi lever bredvid varandra men inte tillsammans, sade M-ledaren innan hon fortsatte:

– Jag är inte rädd för debatter om hedersvåld, förtryck av kvinnor och kriminella gäng eller något annat som rör situationen i Sveriges mest utsatta mråden. Däremot är jag rädd för ett sverige som inte håller ihop.

Ibland får man hata

Anna Kinberg Batra sade under sitt tal att det är fel att svartmåla och att ”hat är ett ett starkt ord” men att:

– Älskar man Sverige och ett Sverige som håller ihop, då måste man hata det nya utanförskapet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag