Kinberg Batras recept mot utanförskap: ”Byt ut Stefan Löfven”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 15 maj 2017 2017-05-15
E-post 847

STOCKHOLM ”Byt ut Stefan Löfven”, säger Anna Kinberg Batra (M) till Nyheter Idag på en rak fråga om Moderaternas åtgärder mot utanförskap och arbetslöshet. ”Fler som varit i rymden än som har traineejobb”, löd Annie Lööfs hån mot statsministern. Själv vänder Stefan Löfven på klacken när Nyheter Idag ställer frågor om regeringens beredskapsjobb.

Traineejobb och beredskapsarbeten är två av statsminister Stefan Löfvens kritiserade åtgärder mot utanförskap. I söndagens partiledardebatt i SVT Agenda gav centerledaren Annie Lööf en hård känga mot Löfven med en hånfull liknelse.

– Det är ju faktiskt fler som har varit i rymden än som har ett traineejobb, sade Lööf.

Klyftan mellan utomeuropeiskt föddas arbetslöshet är 31,9 procent mot endast 4,1 procent för inrikes födda.

Kinberg Batra: ”Byt ut Löfven”

När Nyheter Idag talar med moderatledaren Anna Kinberg Batra efter partiledardebatten menar hon att en av de viktigaste åtgärderna för att vända trenden med utanförskap och arbetslöshet för utrikes födda är att byta regering.

– Vi är den tydligaste rösten för att byta ut Stefan Löfven. Vi har många vägar in på arbetsmarknaden. Det handlar om bidragstak, det handlar om att det ska löna sig att jobba, många fler enkla jobb och utbildningsplikt så att man får den utbildning man behöver, säger hon till Nyheter Idag.

Annie Lööfs liknelse med rymdresenärer skulle även kunna användas på beredskapsjobben. När Nyheter Idag frågar moderatledaren varför inte åtgärden med beredskapsjobb fungerar målar hon upp en dyster bild av situationen i Sverige.

– De är så få. Sist jag kollade var det ungefär 90 stycken, inte ens hundra. Och han talar ju vitt och brett om tusentals och tiotusentals åtgärder. Det enda han har är att Sverige har högkonjunktur nu efter nio alliansbudgetar och en högkonjunktur som gör att även Sverige går bra.

– Det han saknar är reformer som bryter utanförskapet. Klarar man inte det får Sverige stora problem.

Vilka reformer föreslår ni för att bryta utanförskapet?

– Arbetslinjen istället för bidragslinjen. Lägre skatt på jobben, särskilt för dom som tjänar minst. Många fler enkla jobb, till exempel tredubblad RUT och utbildningsplikt. Vi måste ställa krav och se till att det lönar sig att jobba.

Nationalekonom: ”Beredskapsjobb ett uppenbart feltänk”

Nyheter Idag har talat med nationalekonomen Tino Sanandaji som i sin bok Massutmaning går på djupet med det växande utanförskapet i Sverige. Han förklarar att hela idén med beredskapsjobb är ett feltänk i grunden.

– Beredskapsjobb är en historiskt populär åtgärd som låter bra i politisk retorik, men som är ett uppenbart feltänk för dagens problematik. På 1930-talet skapade Sverige och andra länder beredskapsarbeten när världen befann sig i en djup lågkonjunktur i form av den stora depressionen.

– Idén med keynesianska beredskapsarbeten var att staten skulle gå in och anställa till riktiga löner för att sköta riktiga arbetsuppgifter när ekonomin inte fungerade och efterfrågan var för låg. Sverige hade inga problem att då skapa tio tusentals beredskapsjobb, exempelvis arbete i skogen.

Det grundläggande problemet, enligt Sanandaji, handlar om att situationen idag är en helt annan än hur det såg ut på 1930-talet.

– Förklaringen är att det finns för få meningsfulla arbetsuppgifter i en modern kunskapsekonomi för de som åtgärderna riktas mot. Löfven själv har väldigt svårt att komma på exakt vad det är tänkt att människor i beredskapsjobb ska göra. Det konkreta exempel jag hört honom säga var att hjälpa till med enklare administration som kopiering. Moderna företag tar inte ens in praktikanter för sådana uppgifter.

Precis som Kinberg Batra understryker Sanandaji att Sverige befinner sig i en högkonjunktur samtidigt som regeringen sätter in åtgärder som var ett svar på en av världens djupaste lågkonjunkturer. Åtgärden att skapa 5000 beredskapsjobb mitt i en högkonjunktur menar han är ”absurd”.

– 30-talets beredskapsarbeten och ”The new deal” var ett genomtänkt svar på dåtidens makroekonomiska problem. Jag har svårt att tro att Keyenes skulle vara imponerad av hur idéerna används idag.

– Det fanns arbetsuppgifter som behövde göras och arbetslösa som kunde utföra dom. Det enda som saknades var pengar. Det faktum att Löfvens egna myndigheter inte klarar av att tillsätta de här jobben visar att vi har ett matchningsproblem. De arbetsuppgifter vi har brist på är inte de arbeten som de arbetslösa har kompetens att utföra.

När Nyheter Idag ställer frågan till Stefan Löfven om hur många beredskapsjobb regeringen räknar med att tillsätta går Löfvens pressekreterare emellan och föser bort statsministern.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag