Klankälla: ”Dödar man en polisman agerar man inte ensam”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 1 jul 2021 2021-07-01
E-post 222

GÖTEBORG Polismordet i Biskopsgården beskrivs av poliskällor ”som en avrättning”. Enligt en källa till GT har kriminella förargats över polisens ökade närvaro i området. – Det kommer att bli tufft för polisen att hitta gärningsmannen, säger källan.

– Senaste tiden har polisen ökat sin närvaro på plats. Så fort de ser fler än två personer som tillhör olika gäng eller en klan på en plats går polisen fram och ställer sig i närheten av dem synligt, säger personen, som av GT beskrivs som ”en klankälla”, till tidningen.

Polismordet i Göteborg väcker starka reaktioner. Flera politiker har uttryckt sin bestörtning över dådet och tidigare under torsdagen höll Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg en pressträff om händelsen.

Läs även: Löfven efter polismordet: ”Arbetat mycket målmedvetet med att öka tryggheten”

Polismannen, som enligt GP var i 35-årsåldern, blev skjuten på öppen gata i Biskopsgården. Enligt uppgifter till GT var skotten riktade direkt mot honom.

– Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning. Det var alltså, som det verkar, inget vådaskott, misstag eller liknande, säger en poliskälla till tidningen.

GP:s poliskälla ger en liknande bild. Enligt källan ska det ha rört sig om en drive-by-attack.

– Det viktigaste här är att kollegan blev påskjuten med uppsåt, då han patrullerade med moped. Dessutom i uniform så det kan absolut inte ha undgått någon att han var polis, säger en källan till GP.

Polisområdeschefen Erik Nord uppger emellertid att det är mer sannolikt att det rör sig om en så kallad ”felskjutning”.

– Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen. I det inledande skedet söker vi efter flera alternativ, men vi hittar inga andra indikatorer. Annat än att det är en skjutning där polismannen har kommit i skottgluggen så att säga, säger Nord till SvD.

– Det går inte att säga säkert. Men det finns ingenting som talar emot det, snarare talar en hel det för att det förmodligen var så, fortsätter han.

Motivet till dådet är än så länge oklart. Men GT:s klankälla uppger att kriminella har irriterats av polisens ökade närvaro.

– Häromdagen var det två män från en känd klan – de stod på en gata i närheten av torget och var beväpnade. En polisman ställde sig i närheten. Så fort de såg honom gick de i väg. Det är polisens nya sätt för att visa gängmedlemmar och klanmedlemmar att man finns. Det har stört dem mycket.

Enligt personen har polisen ett svårt arbete framför sig.

– Det kommer att bli tufft för polisen att hitta gärningsmannen. Dödar man en polisman agerar man inte ensam, säger personen.

Även polisen har märkt av ett större hat och illvilja gentemot poliskåren.

– Man har märkt av ett hat mot polisen. Så har det varit under många år men jag tycker det blivit värre. Varje gång vi åker ut säger vi till varandra: Ta det lugnt där ute nu. Det har blivit tuffare. Särskilt i Biskopsgården, säger en polis till GT.

Biskopsgården räknas av polisen som ett ”särskilt utsatt område”. Området har länge präglats av våld och gängkriminalitet.

Till SVT berättar flera boende i Biskopsgården att de inte känner sig trygga i området.

– Jag känner mig inte trygg här. Jag vill flytta härifrån, säger en kvinna i inslaget.

En annan menar att hon inte vågar gå ut om kvällen. På frågan från SVT om hon själv är rädd svarar hon:

– Det är klart. Jag vågar inte gå någonstans så snart det blir kväll. Vi går ingenstans.

Läs även: Strandhäll efter polismordet: ”Gängkriminaliteten ska fortsätta tryckas tillbaks”

Läs även: Polischef om dödsskjutningen av polismannen: ”En otroligt tragisk händelse”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag