Kleopatra-regissören slår tillbaka: ”Politisk handling” att göra Kleopatra svart

Bild: TheOfficeOfficial/CC BY-SA 4.0/Faksimil Youtube
  • Måndag 24 apr 2023 2023-04-24
E-post 0

Netflix har utsatts för hård kritik mot sin drama-dokumentärserie ”Queen Cleopatra” om den berömda egyptiska drottningen Kleopatra VII, som i serien framställs som svart. Förutom att Kleopatra spelas av den svarta skådespelaren Adele James, hävdar personer i filmens trailer att Kleopatra, som oftast har framställts som vit, i själva verket var svart.

– Jag minns att min mormor sa till mig ”jag bryr mig inte om vad de lär dig i skolan, Kleopatra var svart”, säger en svart kvinna i trailern.

På Youtube överöstes trailern med negativa kommentarer, som nu har raderats medan kommentarfältet stängts av.

”Som egyptier anser jag denna kulturella appropriering extremt kränkande. Jag vet att jag låter som en Twitter-användare, men herregud, detta blir löjligt. Först insisterar afrocentristerna på att egyptierna är svarta och att dagens invånare i Egypten är ockupanter. Och nu porträtteras Kleopatra, en grekisk kvinna, som svart? LOL sluta försöka stjäla vår historia” löd en numera raderad kommentar.

Läs även: Netflix totalsågas när Kleopatra blir svart

Projektet har fått särskilt hård kritik i Egypten, där den tidigare ministern för egyptiska fornminnen Zahi Hawass kallar framställningen av Kleopatra som svart för ”förfalskning av fakta”.

– Det här är fullständigt fejk. Kleopatra var grek, det betyder att hon var ljus, inte svart, säger Hawass enligt Egypt Independent.

Den egyptiska advokaten Mahmoud al-Semary nöjde sig inte med att kritisera Netflix version av Kleopatra, utan gjorde en anmälan till egyptiska myndigheter där han krävde att Egypten blockerar Netflix i landet.

”Det mesta som visas på plattformen Netflix stämmer inte överens med islamiska och samhällsmässiga värderingar och principer, särskilt inte de egyptiska”, står bland annat i anmälan, där  al-Semary vidare hävdar att ”Queen Cleopatra” motsäger egyptisk historia genom att propagera för afrocentrism, enligt Egypt Intependent.

Men nu slår seriens regissör Tina Gharavi tillbaka mot kritikerna. I en artikel i Variety skriver Ghavari, som föddes i Iran, att den ptolemeiska dynastin som Kleopatra tillhörde visserligen kom från Makedonien, men att de beblandat sig med aristokratin i det av Alexander den store erövrade persiska riket, och att Kleopatras makedonska förfäder låg 300 år tillbaka i tiden när hon tog över Egypten.

Ghavari skriver sedan att hon, när hon gjorde sin research, insåg ”vilken politisk handling det skulle vara att se Kleopatra porträtterad av en svart skådespelare”. Med skådespelarna Monica Bellucci och Gal Gadot som exempel skriver Gharavi att man tidigare porträtterat Kleopatra ”så oerhört fel”, och att det därför var viktigt ”att få det ännu mer rätt”.

”Varför skulle Kleopatra inte vara en melanerad syster? Och varför har vissa människor ett behov av att Kleopatra ska vara vit?” frågar sig Gharavi, och kommer fram till svaret att Hollywood ”indoktrinerat” allmänheten med ”vit överhöghet”.

Hon hånar även en av sina egyptiska kritiker i artikeln, där hon frågar sig varför det är så viktigt för honom att Klepopatra var grek när han själv är egyptier.

Läs även: Öljätte tappar 5 miljarder dollar efter sågat samarbete med trans-influencer

Läs även: Efter wokefiaskot: Nu satsar öljätten på patriotisk reklam

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag