Knivhögg sin fru – får nära 200 000 från JK

Justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Flickr / Pressbild
  • Torsdag 27 jul 2023 2023-07-27
E-post

En man i Nykvarn knivhögg sin fru med en filékniv flera gånger i juni förra året. Han åtalades för mordförsök, men friades eftersom rätten kommit fram till att attacken skett under en läkemedelsutlöst psykos. Nu beviljas mannen drygt 200 000 kronor i ersättning från JK för den tid han suttit frihetsberövad, medan frun blir utan skadestånd, rapporterar Länstidningen.

Det var natten mot den 14 juni förra året som mannen attackerade sin hustru i parets gemensamma sovrum. Kvinnan överlevde attacken men fick allvarliga skador, och mannen greps som misstänkt för mordförsök.

Läs mer: När verkligheten tonar ut – knivhögg sin hustru under läkemedelsutlöst psykos

Södertälje tingsrätt bedömde emellertid att mannen begått gärningarna under läkemedelsutlöst psykos, och friade honom den 24 oktober. Då parets dotter bevittnat händelsen åtalades mannen även för grovt barnfridsbrott, men han friades också på den punkten.

Tingsrätten skrev i domen att mannens medvetande under psykosen varit ”avsevärt grumlat” och att hans verklighetsuppfattning varit ”snedvriden” på grund av psykos, vilket innebar att uppsåt till gärningen saknades.

Hustrun begärda skadestånd på 212 000 kronor för sveda och värk nekades därför, liksom yrkan på skadestånd från dottern.

Istället beviljas nu mannen, som satt frihetsberövad fram till den 5 oktober, nästan 200 000 kronor från Justitiekanslern. Ersättningen är dels för lidande, dels för förlorad inkomst under den tid han suttit frihetsberövad.

”Med hänsyn till att sökanden har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd” skriver Justitiekanslern i beslutet daterat den 18 juli.

Läs även: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag