Kom igen nu Expo!

  • Onsdag 29 jan 2014 2014-01-29
E-post 0

BLOGG Först trodde jag det var något påhitt från Konstfack. Det ekade i betongen och väntande människor stod tysta. ”Sieg Heil, Sieg Heil” skrek en ung kille så högt att rösten skar sig på perrongen i gamla stans tunnelbanestation. På förintelsens minnesdag.

Med grön bombarjacka, hängande hängslen, svarta kängor och rakat huvud kom han mot trappan som jag precis gått uppför. Han smällde upp dörren mellan perrongen och trappan ner mot spärrarna. På väg ner mot trappan knuffar han till en medelålders man med axeln. Den efterföljande svansen av fyra till fem ungdomar passerade hack i häl.

Jag var minst sagt förvånad. Jag, som normalt dra upp mobilen eller filmkameran snabbare än min egen skugga – stod i princip helt still och undrade vad i helvete jag bevittnade. Är det en filminspelning? Dolda kameran?

Väl hemma ser jag på twitter att fler noterat de heilande ungdomarna. Med stora bokstäver varnar de med 140 tecken för att nazister springer runt i gamla stan. I normala fall hade jag inte trott på dem, det är fortfarande samma människor som ”skakar av upprördhet” när någon ”cis-person” inte tillräckligt anpassat sina ordval i en dialog med en ”rasifierad” stackars själ.

Men denna gången hade de rätt. Nyhetsvärdet torde vara enormt. Heilande skinnskallar, mitt på ljusa dagen i centrala Stockholm – på självaste förintelsens minnesdag. Inget nämns i medier någonstans och jag bestämmer mig för att skriva en artikel där jag i detalj redogör för vad jag sett. Sedan ringer jag till Daniel Vergara på tidningen Expo, talar om vad jag sett och hört – att han kan citera mig om han vill eller hänvisa till det jag skriver.

Jag mötte faktiskt Daniel tidigare samma dag. Det var på en presskonferens där Sverigedemokraterna presenterade sina toppkandidater till EU-parlamentet. En småländsk lastbilschaufför med fokus på villkoren i transportbranschen och en helylle småländsk kvinna som funderar på frågor om hur mycket pengar vi egentligen betalar till EU. Det var i korthet vad Sverigedemokraterna hade att presentera inför det stundande EU-valet.

Expo är en stiftelse med fokus på antirasism. De bevakar extremhögern, är i regel den organisation som medier intervjuar i egenskap av experter på området – och det är hos Expo man förväntar sig att avslöjanden om t ex nazister i första hand står att läsa. Så här står det i deras FAQ:

Stiftelsen Expo är en antirasistisk stiftelse. Vi granskar den rasistiska och intoleranta miljön, och inte ”extremism” i allmänhet.

Man kan säga att jag lugnt utgick ifrån att heilande, bråkiga nazister i centrala Stockholm på förintelsens minnesdag hade nyhetsvärde. Jag hade fel. Vergara var förstås nyfiken i telefonen på vad jag hade att berätta men efter en stund förstod jag att det inte alls var självklart att detta skulle bli en nyhet. Det blev det inte heller, det står inte en stavelse om det på deras sida.

Däremot kan vi läsa om de bägge smålänningarna som vill till Bryssel, vad nu det har med intolerans att göra? Vi kan även läsa om turerna runt Sverigedemokraternas Kvinnoförbund och deras bidrag, vad jag inte heller förstår har med intolerans att göra. Men ingenting om det jag hade att berätta och som flera twittrare varnade för – hotfulla skinnskallar på förintelsens minnesdag. I centrala Stockholm. Heilandes.

Expo har citerat mig flera gånger innan, i andra sammanhang, varför jag utgår ifrån att jag måste vara trovärdig i deras ögon. Således, vad är det i detta jag missat? Varför är SD-kvinnors bidrag och en småländsk lastbilschaufför mer intressant än heilande skinnskallar på förintelsens minnesdag? Det skriver själva att de ens inte granskar extremism i allmänhet, utan specifikt är just fokuserade på den ”rasistiska och intoleranta miljön”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag