Kom tillbaks till Sverige när hans brott preskriberats – begärde ersättning för sina kostnader

Mannen befann sig i Kairo. Bild: Public Domain.
  • Tisdag 31 jan 2023 2023-01-31
E-post

Han dömdes till två och ett halvt års fängelse för grova bokförings- och skattebrott men släpptes ur häkte och försvann. Den 15 december förra året preskriberades brotten, och dagen efter bokade hans mamma en flygbiljett åt honom från Egypten till Sverige. 

I juli 2012 dömdes Shahin Raffieé Bakhtiarzadeh för grova bokförings- och skattebrott till två och ett halvt års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Men två veckor innan domen meddelades släpptes Bakhtiarzadeh ur häktet – och försvann.

Nu har han kommit tillbaka till Sverige, rapporterar Doku. En anledning kan vara att hans straff har hunnit preskriberas. Det skedde den 15 december 2022, tio år efter att domen mot honom vunnit laga kraft. Dagen efter köpte hans mamma en flygbiljett åt honom från Egypten till Sverige.

Enligt Bakhtiarzadeh har han befunnit sig i Egypten under sin långa frånvaro. Han har dessutom begärt ersättning från svenska staten för de omkostnader han haft när han varit på rymmen, genom den svenska ambassaden i Kairo. Begäran avslogs.

Även merparten av Bakhtiarzadehs skatteskuld på omkring 5 miljoner kronor har preskriberats.

Läs även: Islamistrektorns planer: Hotellköp i Saudiarabien för svenska skattemedel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag