Kommun köper hotell till nyanlända – bara ett parti emot

Borgeby Gårdshotell. Bild: Google Streetview
  • Tisdag 13 Nov 2018 2018-11-13
E-post 5994

LOMMA För att ”pressa kostnaderna” för nyanländas boende har Lomma kommun tagit beslutet att köpa ett gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Bara ett parti i kommunfullmäktige motsatte sig köpet – Sverigedemokraterna.

Det är tidningen Hem & Hyra som har rapporterat om Lomma kommun där nyanlända barnfamiljer får bo på hotell till höga kostnader för skattebetalarna. En enda familjs logi har exempelvis kostat kommunen 65 000 kronor i månaden.

Samtidigt har kommunen inte ens tagit emot alla man måste ta emot enligt bosättningslagen. Lomma har tilldelats 89 nyanlända för i år, varav 40 är kvar på Migrationsverkets anläggningar. Nästa år väntas man välkomna 61 stycken.

Läs mer: Kommun ”pressar kostnaderna” för boende åt migranter – köper hotell för 16,5 miljoner

I syfte att minska sina utgifter har kommunen köpt Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Beslutet togs slutgiltigt vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde, och alla partier var överens förutom SD. Partiet krävde votering men fick inget gehör.

– Det gick igenom efter debatt. Det var en stark majoritet för ett köp. För både kommunen och de nyanlända är det här en bra lösning, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) till Hem & Hyra.

Läs även: Trångbodda somalier skaffade två barn till: ”Det blev som det blev”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag