Kommunalt bolag stäms på miljoner efter upphandlingsfel

Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 20 sep 2017 2017-09-20
E-post 4

SVEDALA Dalby Takmontage stämmer det kommunala bolaget Svedab på 1,9 miljoner för byggtjänster som gått på entreprenad. Upphandlingen avslutades av det kommunägda bolaget och Dalby menar att detta innebär stora förluster i uppdrag som företaget egentligen skulle erhållit.

De kommunala bolaget i Svedala, Svedab, stäms på 1,9 miljoner kronor i skadestånd för upphandlingsfel, det uppger Sydsvenskan.

Konflikten handlar om takarbeten på olika fastigheter som tillhör det kommunägda företaget Svedab. Under 2016 skulle Svedab handla upp byggtjänster för underhåll av tak. Under upphandlingen ansåg Svedab att företaget Täta Tak hade lagt det lägsta budet. Upphandlingen överklagades däremot av Dalby Takmontage AB som också hade lagt bud på entreprenaden.

Enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, ska entreprenader som denna handlas upp i konkurrens. Upphandlingen ska garantera rättvisa villkor för alla aktörer och bästa möjliga villkor för den offentliga verksamheten.

Under augusti beslöt förvaltningsrätten att buden från Täta Tak och ett annat företag skulle diskvalificeras. Enligt förvaltningsrätten kunde inte företagen uppfylla krav på viss auktorisation, ett krav som hade ställts vid upphandlingen.

Det enda kvarstående företaget som lagt bud var Dalby Takmontage. Men kommunen valde att avbryta upphandlingen eftersom anbudstiden löpt ut. Detta innebär att Dalby Takmontage blev utan uppdrag.

Företaget Dalby Takmontage stämmer nu det kommunala bolaget, Svedab, vid Ystads tingsrätt på 1,9 miljoner kronor. Stämningen omfattar de kostnader Dalby haft under upphandlingen och de uteblivna intäkter för uppdrag som Dalby rätteligen borde fått.

Svedab avvisar kravet, vägrar betala och menar att man följt lagen om offentlig upphandling eftersom det aldrig varit aktuellt att tilldela Dalby Takmontage något uppdrag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag