Kommunchefens krav till skattebetalarna: 2,6 miljoner i avgångsvederlag

Uppvidinges kommunhus. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 11 maj 2017 2017-05-11
E-post 1004

UPPVIDINGE Kommunchefen Linda Jonsson var, enligt politikerna, för dålig så hon fick sparken. Nu har hon skickat sms till kommunen där hon kräver ett avgångsvederlag på 2,6 miljoner kronor. Summan motsvarar 104 undersköterskors månadslön.

Politikerna i Uppvidinge kommun har överraskat media och varandra genom att sparka sin egna kommunchef, Linda Jonsson. Detta efter att hon, bland annat, ska ha namngett medarbetare i interna mejl på ett sätt som till och med politikerna anser vara olämpligt. Det rapporterar SVT.

Som kompensation för att hon förlorar sitt jobb på grund av sitt beteende, kräver nu den sparkade kommunchefen 2,6 miljoner kronor i avgångsvederlag. Summan är baserad på vad Jonsson tjänade i månadslön vilket uppgick till ungefär 72 000 kronor per månad. 2,6 miljoner kronor motsvarar således tre årslöner.

Den sparkade kommunchefen har framfört sitt krav via sms till den tillförordnade kommunchefen Karin Holst.

Uppvidinge kommun är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på 9519 invånare. Den lilla kommunen är belägen i Kronobergs län, mitt i Småland. Jonssons avgångskrav motsvarar i genomsnitt 273 kronor per kommuninvånare.

Enligt statistik från kommunalarbetaren är medellönen för en undersköterska i Uppvidinge kommun 24 993 kronor. Kommunchefens avgångsvederlag motsvarar därmed 104 månadslöner för en undersköterska, närmare nio årslöner.

Alla politiker är dock inte överens om huruvida det är rätt att sparka kommunchefen som nu, via sms, kräver kommunen på skattemedel.

Kommunstyrelsens ordförande Åke Carlsson (C) är mycket kritisk till att Jonsson får sparken, han tillhör en av fyra ledamöter som röstade emot förslaget i styrelsen om att sparka Jonsson. Sju ledamöter röstade för.

– Det har inte kommit fram några hållbara argument mot henne. Det handlar om prestige, om en personlig konflikt, säger Åke Carlson (C) till SVT Småland.

Att den lilla småländska kommunen kommer gå med på Jonssons krav är något dess kommunstyrelseordförande ser som en självklarhet.

– Ja, jag utgår från det. Det brukar bli fråga om avgångsvederlag på mellan 24 och 36 månadslöner vid den här sortens situationer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag