Kommundirektören som tog in mentor får sparken – med fallskärm på nära 2 miljoner

Foto: Flickr
  • Fredag 4 okt 2019 2019-10-04
E-post 1100

LULEÅ Han tog in en konsult som skulle utveckla hans ledarskap för 20 000 kronor per dag på skattebetalarnas bekostnad. Efter SVT:s avslöjande får nu Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk sparken – men med ett saftigt avgångsvederlag.

Det var SVT som först rapporterade att Mikael Lekfalk anlitat en så kallad mentor som har gett honom rådgivning under 12 timmar per månad till en kostnad på 30 000 kronor. Mentorn har alltså fått 20 000 kronor för en dags arbete.

Hela avtalet gällde från 1 juni i fjol fram till 31 december i år och skulle kosta 570 000 kronor – en betydande summa för en kommun som genomgår stora besparingar. Nu meddelar kommunen i ett pressmeddelande att både Lekfalk och avtalet har sagts upp.

– Mot bakgrund av det som har uppdagats har vi avslutat hans anställning. Vi är också överens med Mikael om lösningen, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S) i pressmeddelandet.

Avtalet undertecknades av kommundirektören utan att politikerna i kommunstyrelsen fick någon information.

– Allmänhetens förtroende är avgörande för oss som är verksamma i offentlig sektor. Mikael har undanhållit oss politiker nödvändig information om sitt avtal, vilket i sig är allvarligt. Därför väljer vi att avsluta hans anställning. Det förtroende som är nödvändigt för uppdraget saknas, säger Niklas Nordström.

Lekfalk själv kommenterar:

– Jag har brustit i hanteringen av upphandling av konsult, det tar jag ansvar för. Det känns givetvis ledsamt att avsluta min tid i Luleå kommun på det här sättet. Vi har gjort många bra saker i kommunen och de kommer såklart i skymundan nu, säger han.

Mikael Lekfalk lämnar sin anställning omgående men lämnas inte lottlös. Han får ett avgångsvederlag på 13 månadslöner vilket kostar kommunen 1 955 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag