Kommunen betalar ungdomar för att umgås med invandrare

Paddla kanot verka ingå i arbetsuppgifterna. Foto: Faksimil ur SVT:s video
  • Torsdag 28 jul 2016 2016-07-28
E-post 1729

SVENLJUNGA Femtio kronor i timmen betalar kommunen till ungdomar som har till arbetsuppgift att umgås med invandrare. Det rapporterar SVT som intervjuat en av feriearbetarna. – Vi har lagt upp det här som vilket feriearbete som helst, säger kommunens projektledare Kristina Sunebrand till Nyheter Idag.

Kommunens feriearbetare i Svenljunga har fått ett annorlunda sommarjobb. Istället för att klippa gräs eller måla staket ska de helt enkelt umgås med invandrade ungdomar och göra vanliga fritidsaktiviteter. När statliga SVT intervjuar Magdalena Houtala, som är en av de feriearbetande ungdomarna, berättar hon att det är lite märkligt att få betalt för vad de gör.

– Det är sorgligt att de ska behöva betala för vi har ju gjort roliga saker också, det har inte varit stenhårt arbete eller så, säger hon till SVT.

Sommarjobbet beskrivs som ett integrationsarbete där ungdomarna får lära sig om saker som demokrati, jämställdhet och välfärd. När Nyheter Idag når kommunens projektledare Kristina Sunebrand berättar hon att bland de invandrande ungdomarna finns det både de som väntar besked om uppehållstillstånd, men även de som redan fått besked om att de får lov att stanna i Sverige.

– De flesta går i förberedelseklass, eller har slussats in i en klass. Majoriteten är asylsökande, jag tror 18 av 25 är asylsökande och sen har dom andra av de 25 fått uppehållstillstånd.

Om man betalar ungdomar för att umgås med ungdomar från andra länder, stärker inte det bilden av att många egentligen inte vill umgås med invandrare?

– Alltså vi har lagt upp det här som vilket feriearbete som helst, där fokuset är på att ungdomarna ska passa tider, ta med sig egen lunch, lära sig ta ansvar och sen att arbetsuppgiften är att lära sig om varandras kulturer och få ökad respekt och förståelse för varandra, det har vi arbetat med. Demokrati, jämställdhet, välfärd och allemansrätten. Det är bara en annan typ av arbete så som vi ser det.

Får man inte lära sig den biten redan i skolan?

– Ehm, jag tror att det har befunnits behov av att arbeta vidare med det. Det är våran uppfattning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag