Kommuner stoppar företag på grund av elbrist: ”Förödande”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 5 aug 2022 2022-08-05
E-post 370

Minst 24 kommuner i Sverige har sagt nej till etableringar av företag på grund av elbrist, rapporterar Sveriges Radio. I fem fall handlar det om elintensiva industrier som serverhallar och batterifabriker, men i många av fallen rör det om det om mindre företag eller tillverkningsindustrier.

– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Vi kan inte tillhandahålla den mängden el som fanns med i förfrågan, säger Ida-Maria Rydberg som är näringslivschef i Kungsörs kommun, till Sveriges Radio.

Kungsör har även tidigare fått tacka nej till företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet.

– Det har bland annat varit tillverkningsindustri och det är ofta som det inte är möjligt just effektmässigt, säger Ida-Maria Rydberg.

Men problemen begränsar sig inte till södra och mellersta Sverige. Även Överkalix kommun i Lappland har fått tacka nej till nya företag på grund av elbrist.

– 2018 fick vi frågan om ett datacenter och 2021 om en fiskodling men det gick inte på grund av låg kapacitet. Totalt handlar det om 40 nya jobb som inte blev av. Om inte vi också kan växa när vi har möjlighet på grund av att vi inte får el så är det förödande, säger Bo Häggroth, näringslivsstrateg på Överkalix kommun, till Sveriges Radio.

Läs även: Norrländsk kommun tackade nej till 2 000 jobb på grund av elbrist

Läs även: Såg ingen risk för elbrist efter stängda reaktorer – avråder från ny kärnkraft i Sveriges Radio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag