Kommunfullmäktige i Umeå avbröts av radikal organisation med kopplingar till Greta Thunberg

Foto: Umeå kommun/Twitter
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 647

UMEÅ Måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Umeå avbröts på måndagen av demonstranter som höll upp banderoller om ”Klimatnödläge” och ”Extinction Rebellion”. Den profilerade klimataktivisten Greta Thunberg har tidigare uppmanat till uppror i ett tal för Extinction Rebellion i Storbritannien och deltagit i vägblockad i Sverige.

Demonstranterna avbröt kommunfullmäktige i inledningen av sammanträdet.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) twittrade om det hela och uppger att det inte är första gången som fullmäktiges möte avbrutits av aktivisterna.

En banderoll med texten Extinction Rebellion hölls upp. Det är en rörelse som uppmanar till civil olydnad och som har kopplingar till klimatprofilen Greta Thunberg. Thunberg talade vid det event där rörelsen bildades, ”Declaration of Rebellion” på Parliament Square i London den 31 oktober 2018.

– Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja idag. Så till alla er därute, det är dags för civil olydnad, det är dags att göra uppror (time to rebel), sade Greta Thunberg.

Thunberg har senare även deltagit i aktioner och en vägblockad som Extinction Rebellion i Sverige har arrangerat. Något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

Extinction Rebellion säger sig förespråka ickevåld för att det är det bästa sättet att uppnå resultat. Däremot fördömer man inte kategoriskt våldsanvändande av andra organisationer.

Det är en autonom rörelse och skriver på sin hemsida att man vill uppmuntra ett uppror i Sverige som inbegriper civil olydnad av både ”lägre risk” samt ”handlingar med högre risk”.

Vad handlingarna med ”högre risk” är utvecklas inte.

”Att stötta och uppmuntra ett medborgaruppror i Sverige (på cirka 350 000 personer) som innefattar handlingar av civil olydnad med lägre risk samt handlingar med högre risk som utförs av vissa frivilliga, med andra som är villiga att stötta dem”, skriver rörelsen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag