Kommunistpartiets kongress har inletts i Peking: ”Vi ska eliminera viruset i partiet”

Foto: Flickr
  • Onsdag 18 okt 2017 2017-10-18
E-post 30

PEKING Kinas kommunistiska parti har inlett sin kongress i Peking. President Xi Jinping lovar att eliminera korruptionen i partiet, varnar för separatism och hyllar nationens ”socialism med kinesiska särdrag” som han menar har lett Kina till ”att bli en stormakt i världen”. 

Kinas kommunistiska partis, KKP:s, kongress har inletts i Peking.

Kinas president och KKP:s generalsekreterare Xi Jinping säger i sitt tal till kongressens 2000 delegater att ”socialism med kinesiska särdrag i denna nya era” har lett Kina till ”att bli en stormakt i världen”, enligt BBC.

Xi säger också att nationen inte kommer att kopiera några ”utländska system” och att det kommunistiska partiet måste bekämpa allt som riskerar att underminera deras maktställning.

Den senaste tiden har partiets  medier talat mycket om kris och kaos i de västerländska demokratierna och jämfört det med, vad de kallar, ”styrkan” och ”enigheten” i Kina.

I sitt tal till kongressen berörde Xi också, mycket kortfattat, en tvåstegsplan för hur Kinas ”socialistiska modernisering” skulle vara uppnådd 2050.

Han varnade för separatism, med tydlig referens till Xinjiangprovinsen, Tibet och Hong Kong och underströk även den kinesiska regeringens principiella hållning att grannlandet Taiwan ska anses vara en del av Kina.

Xi lovade också att ”eliminera viruset i partiet” och menar med det att han ska fortsätta sin kampanj mot korruption inom KKP.

Under Xi Jinpings tid vid makten har förföljelserna mot jurister och oppositionella ökat. Ökat har också utbredningen av censur.

Trots det åtnjuter Xi Jinping, enligt brittiska BBC, brett stöd hos den miljardstora kinesiska befolkningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag