Kommunpoet ska dikta om Tranemo: ”Det är en dröm”

Jimmy Alm. Foto: Faksimil SVT
  • Fredag 15 okt 2021 2021-10-15
E-post 407

TRANEMO Tranemo kommun har skaffat sig en egen kommunpoet, rapporterar SVT Nyheter Väst. Projektet kommer att pågå i ett år och finansieras med statliga bidrag.

Jimmy Alm heter poeten som har fått uppdraget att gestalta olika delar av Tranemo kommun i diktform. Han ska också hålla skrivkurser och bjuda in gästkonstnärer för att tolka dikterna, som ska presenteras löpande under projektets gång.

”Tex kan en dikt om den lokala pizzerian tryckas på pizzakartongen, en dikt om en ishockeymatch läsas i ishallens högtalarsystem och en dikt om kommunfullmäktige diarieföras och skickas med post till kommunens invånare som kommuninformation”, skriver man på kommunens hemsida.

Jimmy Alm kan vara den första kommunpoeten i Sverige.

– Det är en dröm på något sätt att kunna få skriva dikter om vad som helst, säger han till SVT.

SVT skriver att projektet finansieras genom nära 900 000 kronor i bidrag från staten.

Juan Ochoa-Echevarria, kulturchef på Tranemo kommun, var den som kom på idén.

– Varför inte ha en kommunpoet? Den kompetensen har vi inte. Däremot så har vi ett uppdrag som många gånger kan vara poetiskt. Man skulle i alla fall kunna beskriva det på ett roligare sätt, säger han till SVT.

På Twitter skriver slöseriombudsmannen Josefin Utas och andra ironiskt om projektet.

Läs även: Malmöljud för en halv miljon kronor har använts en gång

Läs även: Malmö lägger 900 000 på regnbågsfärgad enhörning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag