”Kompetensregnet” – så ljög SVT om att asylmigranter var högutbildade

Foto: Nyheter Idag/Faksimil SVT
  • Onsdag 4 sep 2019 2019-09-04
E-post 8566

SVERIGE Uppdrag Gransknings reportage från Filipstad har lyfts fram i sociala medier för att det åskådliggör problem med att få nyanlända lågutbildade migranter i arbete. 2015 lät det annorlunda från SVT som uppgav att asylinvandringen innebar ett ”kompetensregn”, ”massiv import av kunskap” och ”det största kompetensregnet som någonsin fallit över landet”.

Det var sommaren 2015 som SVT publicerade en artikelserie om hur välutbildade asylmigranterna var. I en artikel från den 3 juni 2015 med rubriken ”Tusentals välutbildade flyr till Sverige” får läsaren veta att det pågår ”Ett tilltagande kompetensregn”. SVT driver i sin artikel tesen att:

”I Sverige sker just nu en massiv import – av kunskap. Av de flyktingar som kommer till Sverige har många med sig universitets- och högskoleutbildningar.”

Men det stämde inte.

I själva verket var det bara 10 procent av de syrier, den största asylgruppen 2015, som kom mellan 2009 och 2013 som hade en eftergymnasial utbildning på tre år eller mer, något som framkommer i SCB:s rapport ”Utbildningsbakgrund bland utrikesfödda” (2014). Något som Rebecca Weidmo Uvell uppmärksammade i en krönika i Dagens Samhälle redan 2015.

I en andra artikel i samma serie ljuger SVT om att ”Var tredje syrisk flykting är högutbildad”. I artikeln presenteras uppgiften att 37 procent av de syriska asylmigranter som kom under 2014 hade eftergymnasial utbildning.

”Mer än var tredje syrier som kommer till Sverige är alltså högutbildad”, skriver SVT.

Det är en lögn. Definitionen av att vara högutbildad, enligt SCB, är att ha en utbildning på tre år eller mer efter gymnasiet. Enligt SCB:s definition är idag 15 procent av invandrare från Syrien boende i Sverige i åldern 25-64 år högutbildade.

I stället för att använda sig av SCB:s definition valde SVT att blåsa upp antalet högutbildade genom att även räkna in koranskolor, frisörutbildningar, olika former av enkla yrkesutbildningar (även militära) och liknande. Något som nationalekonomen Tino Sanandaji påpekade i en debattartikel och på sin blogg.

SVT har fortfarande, fyra år efter, inte uppdaterat sina artiklar. Däremot publicerade man häromdagen nyheten att antalet lågutbildade eller personer som helt saknar utbildning har ökat kraftigt de senaste åren.

Nyheter Idag söker SVT för en kommentar.

Genomsnittligt antal utbildningsår hos asylmigranter

Hos den vuxna befolkningen, 25 år och äldre, i de fem vanligaste ursprungsländerna för flyktinginvandrare 2018. Utbildningsstatistiken avser år 2017.

Antal utbildningsår
1. Afghanistan 3,8
2. Syrien 5,1
3. Irak 6,8
4. Eritrea 4,0
5. Pakistan 5,2

Källa: Ekonomifakta/Migrationsverket/UNDP

Stöd Nyheter Idag

Hej!

Gillar du våra granskningar, av SVT till exempel?

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag