Konfronterade Virtanen – doldes av Instagram

Bild: Anders Henrikson/Pressbild SR
  • Måndag 20 maj 2019 2019-05-20
E-post 77

Instagram dolde Cissi Wallin från sökningar efter att hon konfronterat Fredrik Virtanen på publicistklubben. Men Facebook, som äger Instagram, nekar till att man använder ”shadow ban” för att förhindra att kontroversiellt material får spridning. 

När Fredrik Virtanen deltog i publicistklubbens paneldebatt om ”När skiten träffar fläkten” konfronterades han av Cissi Wallin, som pekade ut honom som våldtäktsman hösten 2017.  ”Jag står här!” säger Wallin i ett filmklipp som sprids på nätet.

Läs även: Karlstens svar på tal till Virtanen får Twitter att explodera

Nu rapporterar Emanuel Karlsten att Instagram dolt Cissi Wallins konto efter händelsen.

”Vid en sökning på ”Cissi” dyker inte Cissi Wallin upp, däremot konton med färre följare. Inte heller vid en sökning på ”Cissi Wallin”, dyker hennes konto upp, däremot en hashtag, liksom backup-konton och Wallins namne. Först vid en sökning på ”Cissiwallin” dyker kontot upp – på en femteplats” skriver Karlsten.

En snabb enkät visade att flera hundra andra användare hade samma problem.

Cissi Wallin själv kallar det hela för en ”klockren shadow ban”.

– Jag blev väl för radikalt feministisk, säger Wallin till Karlsten.

Läs även: Virtanen om Wallin: ”Hon ser fram emot att bli martyr i finkan”

Lukasz Lindell, pressansvarig för Instagrams ägare Facebook i Sverige, säger till Karlsten att han inte kan kommentera enskilda händelser, men hävdar att Facebook inte använder ”shadow ban” för att förhindra att kontroversiellt material får spridning.

– Det finns ingen koppling till att vara kontroversiell. Inte heller fungerar massanmälningar. Om vi agerar mot något så är det för att man gått emot det regelverk som finns publicerat, säger Lindell.

Shadow ban

"Shadowbanning" är att dölja eller begränsa spridningen en användares inlägg på en plattform utan att användaren själv är medveten om inläggen dolts eller begränsats.

Ett sätt kan vara att ta bort användaren från sökningar och rekommendationer.

Flera konservativa i USA har anklagat plattformen Twitter för att ägna sig åt "shadowbanning" av republikanska politiker.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag