Konjunkturinstitutet varnar: Kommuner kan tvingas höja skatten för att klara invandringen

Foto: Privat
  • Måndag 5 mar 2018 2018-03-05
E-post 1960

SVERIGE För att kommunerna ska kunna klara av invandringen måste staten skjuta till flera miljarder de kommande åren eller höja skatterna. Konjunkturinstitutets generaldirektör, Urban Hansson Brusewitz, varnar för att svensk ekonomi kan komma att försvagas kraftigt de kommande åren.

Konjunkturinstitutets generaldirektör, Urban Hansson Brusewitz, varnar för att den stora ökningen av den svenska befolkningen, främst orsakad av invandringen, kan komma att tvinga många kommuner till att höja skatten, uppger SvD.

Den svenska befolkningen väntas växa med 100 000 personer om året och för att klara den enorma demografiska utmaningen har staten skjutit till 5 så kallade ”välfärdsmiljarder” till kommuner och landsting som kommer nästa år. Detta kommer trappas upp med ytterligare 5 miljarder till år 2020.

Men för att kommunerna ska kunna klara ekonomin spår Brusewitz att staten kommer behöva skjuta till långt mycket mer pengar, annars måste skatten höjas.

Brusewitz är kritisk till finansminister Magdalena Anderssons (S) optimism, han tror inte att Sveriges ekonomi kommer utvecklas särskilt väl de kommande åren och Konjunkturinstitutet, KI, beräknar att tillväxten kommer sjunka från 1,7 procent mätt per invånare till 0,3 procent de kommande åren.

– Att vi har en låg BNP-utveckling per capita beror i hög grad på den stora invandringen till Sverige de senaste åren, men också på en svag produktivitetsutveckling efter finanskrisen, säger Urban Hansson Brusewitz, till SvD.

Brusewitz anser inte att politiker borde lagstifta om sänkta ingångslöner men tror att fack och arbetsgivare kommer behöva sänka lönerna för att invandrare ska kunna få anställning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag