Konkursvåg hotar vindkraften

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 29 nov 2023 2023-11-29
E-post 0

Omkring 1000 vindkraftverk, eller nära en femtedel av alla vindkraftverk i landet, ägs av bolag som står på randen av konkurs enligt en ny kartläggning, rapporterar TV4:s ”Kalla Fakta”.

– Det finns ju starka åsikter idag om vindkraften. Vi försöker gå bortom det här och titta på hur vindkraftsparkerna runtom i Sverige presterar ekonomiskt, säger biträdande professor Christian Sandström vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, till Kalla Fakta.

Granskningen innehåller uppgifter om alla större vindkraftsbolag i Sverige från år 2010 och framåt, bland annat årsredovisningar, och av landets totalt cirka 5 200 vindkraftverk omfattar databasen cirka 3 500.

– Av dessa uppskattar vi att åtminstone 1 000 vindkraftverk befinner sig i vindkraftsparker som är konkursmässiga, säger Christian Sandström.

En orsak till lägre lönsamheten är en snabb utbyggnad i kombination med att elpriset sjunker när många verk producerar samtidigt.

– Generellt sett är det en stor del av branschen som har ekonomiska problem, säger Sandström.

Läs även: Tysk energipolitik fortsätter haverera: Ingen plats för vindkraft

Läs även: Sålde vindkraftverk med brakförlust – miljöpartist: ”Man kan ju se det som en framgång”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag