Kraftig ökning av personer som förlorar assistans – drabbar främst barn

Lena Hallengren (S) barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Wikimedia commons
  • Tisdag 13 mar 2018 2018-03-13
E-post 561

STOCKHOLM Nya siffror visar att det sker en drastisk ökning av personer som blir av med rätten till personlig assistans. Bara mellan 2016 och 2017 fördubblades antalet nekade personer och regeringen kritiseras från flera håll för nedskärningar av assistans.

Antalet personer som blir av med sin personliga assistans ökar i Sverige. De fall där Försäkringskassan nekar stöd till folk ökar och Svenska Dagbladet uppger att de senaste två åren har uppemot 700 personer förlorat sin ersättning.

Försäkringskassan presenterar statistik som visar att antalet personer som fick sin personliga assistans indragen under 2017 var 473. Det är mer än en en fördubbling från 2016. 697 personer har under de senaste två åren fått avslag och det är oftast barn och personer med diagnoser om autism som drabbas.

Personerna nekas statlig hjälp eftersom de inte kommer upp i tillräckligt många hjälptimmar. Bakgrunden till de hårdare besluten är att Högsta förvaltningsdomstolen som bedömer hårdare när det gäller Försäkringskassans ärenden.

Regeringen har kritiserats för  att planera enorma nedskärningar gällande personlig assistans. Bland de mer kritiserade utspelen är att regeringen vill avskaffa personlig assistans för barn under 12 år med funktionsnedsättning och äldre människor.

LÄS ÄVEN: Regeringen föreslås avskaffa personlig assistans för barn och gamla

Även statsvetare har gett sig in i debatten då de menar att regeringen saknar vetenskapligt underlag för deras rapporterade siffror om fuskande med personlig assistans.

LÄS ÄVEN: Statsvetare: Regeringen har inget vetenskapligt stöd för siffror om assistansfusk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag