Kraftig ökning för SD i Stockholm – MP och Fi tappar stort

Stockholms stadshus. Foto: Arild Vågen
  • Tisdag 6 okt 2020 2020-10-06
E-post 1058

STOCKHOLM SD, M och V ökar medan MP, Fi och KD minskar i den lokala opinionen för Stockholm, visar en väljarundersökning från DN/Ipsos. Samtidigt står sig resultatet från kommunalvalet i undersökningen, där de borgerliga partierna tillsammans med MP har majoritet.

Sverigedemokraterna är det parti som ökat mest i opinionen för lokalvalet i Stockholm, enligt en väljarundersökning från DN/Ipsos.

Läs även: Rödgröna totalkrossas i Sentio och KD bryter nedåtgående trend

Sedan kommunalvalet 2018 har SD ökat i opinionen med 2,1 procentenheter, vilket är 0,4 procentenheter mer än Moderaterna och Vänsterpartiet, som står för de näst största ökningarna med 1,7 procentenheter var.

Betydligt sämre går det för Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, som tappat 1,6 respektive 1,8 procentenheter i opinionen för Stockholm sedan valet 2018.

Både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ är betydligt starkare i Stockholm än de är nationellt, men även lokalt påverkas partierna av det som händer nationellt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

– Sedan partiet (Miljöpartiet) växte sig starkt 2014 har opinionen tydligt gått i en mer auktoritär riktning, brott och straff ligger högre upp på dagordningen och opinionen har blivit mer restriktiv när det gäller invandringen och det är inte frågor som gynnar Miljöpartiet – eller Feministiskt initiativ, säger Källebring till Dagens Nyheter.

DN/ipsos väljarundersökning för Stockholm i Oktober

Siffrorna i undersökningen är avrundade till heltal.

Socialdemokraterna 23

Moderaterna 23

Vänsterpartiet 15

Sverigedemokraterna 10

Liberalerna 9

Centerpartiet 7

Miljöpartiet 7

Kristdemokraterna 3

Feministiskt Initiativ 2

Övriga partier 2

Spärren för att komma in i stadshuset i Stockholm är 3 procent.

Läs även: Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Samtidigt är SD, trots ökningen, fortfarande betydligt mindre i Stockholm än vad de är nationellt.

– SD i Stockholm har haft väldigt svårt att matcha den nationella utvecklingen. De har hälften så starkt stöd här och så har det sett ut under lång tid. Jag tror att det kan spela en roll att större städer attraherar fler utrikesfödda, säger Nicklas Källebring.

Allra sämst går det i undersökningen för Kristdemokraterna, som tappar 2,2 procentenheter. Samtidigt behåller ändå den nuvarande stadshusmajoriteten, där KD ingår tillsammans med M, L, C och MP, makten om undersökningen skulle bli valresultat, med 49 procent jämfört med 38 procent för Socialdemokraterna och V. Men om MP byter sida skulle vänsterblocket ta makten i Stockholm.

Läs även: Slipper tigga: König Jerlmyrs (M) tjänstemän bäst betalda i Stockholms stadshus – hela listan

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag