Kraftiga reaktioner efter Kalla Fakta om oskuldskontroller: ”Sätt dem i fängelse”

Bild: Faksimil TV4
  • Tisdag 6 okt 2015 2015-10-06
E-post 1170

SVERIGE Efter att TV4 Kalla Fakta på tisdagen visade hur privata vårdcentraler erbjuder sig att genomföra oskuldskontroller har reaktionerna varit massiva i sociala medier. ”Vad är problemet? Grip allihop för våldtäkt. Sätt dem i fängelse. Ta deras läkarleg. Vidriga as”, skriver en arg TV-tittare på Twitter.

Tisdagens program Kalla Fakta i TV4 väcker starka känslor i sociala medier. TV-tittare får följa tre skådespelare som låtsas vara en dotter, faster och en tolk som besöker vårdcentraler för att genomföra oskuldskontroll mot dotterns vilja. På tre olika vårdcentraler erbjuds tjänsten om oskuldskontroll.

”Det är ett övergrepp”

Samtidigt får vi veta att själva idén om att det går att kontrollera om en tjej är oskuld i grund och botten är en myt. Det bygger på uppfattningen att det finns en mödomshinna som går sönder vid exempelvis samlag, men detta är alltså falskt berättar en barnmorska från RFSU i programmet.

– En kvinna som blir undersökt mot sin vilja, det är ett övergrepp, säger barnmorskan Åsa Enervik i programmet.

Frågan om oskuldskontroller är känslig. I programmet får vi veta att det är en tradition som finns bland exempelvis kristna i mellanöstern, men även i Indosien och i Afrika. I Europa förekommer det även på Balkan och i Polen, får vi veta. Men i sociala medier är reaktionerna eniga – det haglar fördömanden mot det tv-tittarna får se.

Nedan har vi samlat några av reaktionerna på Twitter

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag