Krampus-firande spårade ut – oroligt på flera platser

Personer utklädda till Krampus. Genrebild. Foto: Franz Edelmann/Oberndorfer Salzachteufel
  • Måndag 9 Dec 2019 2019-12-09
E-post 89

Det traditionella Krampus-firandet spårade ut på torsdagen i Sterzing i Sydtyrolen på den italienska sidan av gränsen när personer utklädda till Krampus började misshandla människor med påkar, slag och sparkar. Även på flera andra håll i Centraleuropa har Krampus-firande urartat i misshandel och kroppsskador.

På torsdagen spårade det traditionella Krampus-firandet ut i Sterzing i italienska delen av Sydtyrolen. En film på händelsen som sprids på sociala medier visar hur flera personer utklädda till Krampus jagar och slår olika personer, bland annat en liggande person som misshandlas med sparkar.

Att jagas och utsättas för slag av Krampus hör till det traditionella Krampus-firandet, men enligt La Voce del Trentino blev attacken i Sterzing ovanligt våldsam som en reaktion på att en åskådare försökt dra av en Krampus-mask.

På sociala medier har det spridits uppgifter om att attacken i Sterzing riktade sig mot migranter, vilket förnekas av gruppen Tuifl Sterzing, som arrangerar Krampus-firandet i Sterzing.

I ett Facebook-inlägg skriver man att videon visserligen är äkta, men att de som jagas av de Krampus-utklädda är vänner som frivilligt låter sig jagas och misshandlas som en del av Krampus-firandet.

Läs även: Dramatiska videobilderna: Här attackeras Londonpolisen i våldsamt ”Black Lives Matter”-upplopp

The Guardian rapporterar att årets Krampus-firande har spårat ur på flera ställen i Österrike. I delstaten Kärnten ska polisen ha rapporterat ovanligt många våldsamma incidenter i samband med Krampus-firande, som kulminerade med Krampus-dagen den 5 december.

I Klagenfurt ska två brandmän ha överfallits och misshandlats av personer utklädda till Krampus. I Salzburg fick polisen rycka in och hantera berusade personer utklädda till Krampus som härjade i centrum.

I Schwoich i Tyrolen fick tre personer brännskador när deras Krampus-kostymer började brinna efter att någon råkat utlösa fyrverkerier. En person ska också ha blivit slagen i ansiktet med en käpp och ett elvaårigt barn fått ett skärsår på låret i samband med Krampus-firandet.

Krampus

Krampus är en elak följeslagare till Sankt Nikolaus i centraleuropeisk folktro och Krampus-firande har länge förekommit i anslutning till julfirandet i delar av Centraleuropa.

År 1932 förbjöds Krampus-firandet i Österrike av den "austrofascistiska" Dolfuss-regeringen. Krampus-firandet motarbetades även av österrikiska regeringar på 50-talet.

På senare tid har emellertid Krampus-firandet återuppstått och blivit populärt i Österrike, men förekommer även i exempelvis Bayern och Kroatien.

Läs även: Österrikes asylmottagningar blir ”utresecenter”

Läs även: Österrike vill internera migranter som bedöms utgöra hot

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag