Krav på vapenamne(s)ti hånas

Bild: Nyheter Idag/Pixabay
  • Tisdag 13 jun 2023 2023-06-13
E-post

Efter lördagens maskingevärs-massaker i Farsta centrum, där två personer sköts ihjäl och två andra skadades, kräver oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) att regeringen inför en ny vapenamnesti, vilket hon kallar för ”en akut åtgärd för att få bort så många illegala vapen som möjligt” i ett inlägg på Twitter.

– I det här läget, när vi riskerar att gå mot den mest brutala sommaren på länge, så behöver vi få bort vapnen från gatan. Regeringen bör ta tillvara alla möjligheter som finns för det. Något som regeringen skulle kunna göra, som inte kräver lagstiftning, är att utlysa en tillfällig vapenamnesti. Det har prövats tidigare och nått bra resultat, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Läs även: Efter Farstamassakern – nu vill vänstern avpolitisera våldet

Anderssons utspel möts emellertid med skepsis på Twitter. ”Har någon ringt kurdiska räven och informerat honom om att han och hans kumpaner snart kan lämna in sina vapen?” skriver Hamid Zafar.

”Om man på riktigt tror att yrkeskriminella tonåringar ger bort sina vapen så fort de får frågan borde man kanske gjort det medan man hade makten?” skriver Philip Syrén.

”Snäll dela tweeten nedan så alla kriminell i Sverige tar del av den och lämnar in sina vapen” hånar ex-polisen Mustafa Panshiri, känd från podden ”Sista måltiden” och sina böcker tillsammans med Jens Ganman.

Hanif Bali konstaterar att man under förra vapenamnestin fick in sammanlagt fyra automatgevär. ”Tror  sossarna att de löser denna brutalitet med att samla in gamla jaktvapen?” frågar han sig.

”Så länge högsta politikerna hanterar frågan så här kan vi inte räkna med någon förändring” skriver Dokus Sofie Löwenmark.

”Om man lämnar in sitt vapen får man ett armband!” hånar Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Susanna Silfverskiöld, politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen, frågar sig i vilken verklighet Socialdemokraterna befinner sig.

Kriminologen Manne Gerell kräver att S redovisar den evidens de grundar sitt krav på. ”Den internationella forskningen pekar inte mot att det har ngn effekt” skriver han vidare.

Enligt Erik Lakomaa var bara 4 promille av de vapen som lämnades in under den förra vapenamnestin möjliga kandidater till att ha förekommit i kriminella sammanhang, och inte ett enda kunde kopplas till brott.

Liknande uppgifter förs även fram av tidigare Timbro-chefen Markus Uvell.

Kritiken mot kravet sammanfattas kanske bäst av parodikontot Muharrem Andersson.

Läs även: Jens Liljestrand erkänner: ”Jag har haft fel om allt”

Läs även: Nytt dödsoffer efter Farstamassakern

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag