”Krävs alldeles för stora resurser att ta och hålla Gotland”

Andreas Högström och svenska stridsvagnar på Gotland. Bild: Privat/BS from P18/CC BY-SA 2.5
  • Torsdag 17 mar 2022 2022-03-17
E-post 223

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har varit ett fiasko som ger anledning att ompröva våra uppfattningar om rysk militär förmåga. Det gäller exempelvis ett eventuellt anfall mot Gotland, där risken blivit betydligt mindre utifrån hur illa den ryska krigsmakten hanterat kriget i Ukraina. Det menar Andreas Högström, som kommer skriva militära krönikor om Ukrainakriget för Nyheter Idag.

– De har ju haft väldigt stora övningar de senaste tio åren, så man trodde ju att det skulle bli en lätt match. I ryssarnas planering har de ju utgått från att med sin närvaro på ukrainsk mark skulle kunna uppnå sina mål på samma sätt som 2014, att det inte skulle bli något motstånd, säger Högström till Nyheter Idag.

Läs även: Attacken mot Ukrainas militärbas var väntad

– När motståndet kom var de inte förberedda på det rent taktiskt, vilket ledde till väldigt stora förluster. Då den ryska armén är så stor, och har tagit så stor del av Ukraina är det väldigt svårt för dem att återgå och göra om, göra rätt.

– Så det är ett fiasko. Efter tre veckor har de fortfarande inte lyckats lösa problemen med logistik och motivation hos soldaterna.

Är logistiken och motivationen den ryska sidans största problem?

– Absolut. Om de räknade med att vinna kriget bara med sin närvaro, som 2014, då behöver man inte motivera sina soldater utan kan ta värnpliktiga med dålig utbildning och sätta in, för tanken var inte att de skulle strida.

– Det är mycket som tyder på det, för den ukrainska armén har rapporterat genom sina kanaler att väldigt mycket material har man bara lämnat på plats. Ammunitionen är kvar i stridsvagnarna, de är fullt fungerande. Vissa har bränsle och vissa har inte det. Det är ganska stora volymer också, det är utrustning på kompaninivå upp till bataljonnivå som har lämnats.

Vad kan vi i Sverige militärt dra för lärdomar av Ukrainakriget såhär långt?

– Det är flera delar. En är att ryska armén inte är så övad och välorganiserad som vi faktiskt har trott. Det är det första. Det andra är att även när de har väldigt mycket fordon så har de fortfarande väldigt stora problem med logistiken. Så det är också en lärdom man kan göra, att den är viktigare och mycket svårare än man tidigare trott.

– En effekt av det här misslyckandet kan också bli att ryssen kan bli mer oberäknelig än tidigare. Känner sig Putin trängd, kanske han börjar bråka om Transnistrien (kommunistisk utbrytarrepublik i Moldavien) till exempel, som varit otänkbart innan invasionen av Ukraina.

Många har diskuterat ett eventuellt ryskt anfall mot Gotland för att skaffa övertag i Östersjön och kunna anfalla baltstaterna. Har risken för det ökat eller minskat?

– Den har minskat drastiskt. Det krävs alldeles för stora resurser att ta och hålla Gotland. Det är det som jag också misstänker är en huvudanledning till kriget nu.

– Ockupationen av Krim är väldigt dyr att underhålla, allting som går till Krim går via båtar. Så jag tror primäruppgiften för ryska armén har varit att ta vägen mellan Krim och Donetsk, på grund av logistiken.

– Tar man Gotland så måste all trafik gå med flyg och båt. Så den risken är ganska liten. Men att de stör Gotland, så att vi tappar fokus i Sverige, den finns ju fortfarande kvar.

Hur stör man då?

– Man använder sin flotta och sitt flyg och går väldigt nära gränsen. Sådant agerande, för att binda upp våra styrkor och vårt fokus.

Läs även: Putins hot mot oligarkerna: ”Avskum och förrädare”

Läs även: Uppgift: Afrikanska soldater lovar hjälpa sina ”ryska bröder” i Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag