Kriget mot polisen inatt: Brandbomber, rusningar, vapen och försök till anfall i bakhåll

Polisbilar i trångt utrymme. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 sep 2016 2016-09-18
E-post 4969

ÖREBRO Brandbomber har kastats mot polisen och maskerade personer beväpnade med påkar och golfklubbor har gjort rusningar. Man har försökt få in polisen på bakgårdar för att göra anfall i bakhåll. Ingen har gripits eller omhändertagits. Det är facit för polisen i Örebro natten mot söndag.

Det började vid niotiden när polisen fick information om att det varit bråk och en större folksamling i stadsdelen Oxhagen i Örebro. Situationen upplevdes som orolig i det socialt utsatta området och det fanns det minst sagt fog för. Ett antal personer förberedde kvällens krig mot polisen, det berättar Örebropolisens vakthavande befäl Johan Wallenius för Nyheter Idag natten mot söndagen.

– Det fanns även information om att flertalet individer varit på en intilliggande mack och handlat bensin och fyllt i flaskor, säger han.

Polisen tvingades retirera: ”Ett stort eldhav”

Med den informationen beslutade polisen att bygga upp en insats och en så kallad brytpunkt kom även att upprättas. En brytpunkt är en slags samlingsplats för polis, räddningstjänst och annan blåljuspersonal i närheten av det oroliga området. Även en polishelikopter kallades in från Stockholm för att bistå i arbetet med att beivra fortsatt brottslighet.

– Det här är ett socialt utsatt område som vi har jobbat mycket med och i under lång tid, så det är ingenting som är unikt för det området på något sätt.

När polisen står på brytpunkten nås de av information om att det brinner i en tvättstuga. Själva tvättstugan ska vara belägen i ett friliggande hus i området. När polisen kör fram till platsen börjar attackerna med både rusningar och brandbomber.

– När vi är på väg fram bemöts en av polisgrupperna som åker in av en större folkmassa som gör rusningar mot polisbilarna. Man ska även ha kastat flaskor med bensin som är antända mot polisfordonen.

– Det är väl lite taffligt utfört. Man har inte tillförslutit de här flaskorna utan det gör att det brinner och sen kastar man iväg det och då blir det ett stort eldhav mer eller mindre. Det innebär att flaskorna inte kommer speciellt långt, ett par tre meter beskriver poliserna i fordonen.

Det går inte utesluta att upploppsmakarna möjligen tänt eld på sig själva i någon mån när de kastat flaskorna, just eftersom de inte var tillförslutna, förklarar Wallenius. Även stenar ska ha kastats mot polisen i samband med upploppet.

Taktiken: Anfall i bakhåll mot polisen

De bilar som polisen använt har inte varit skyddade mot brandattacker och liknande, varför man från polisens sida tvingats retirera. Det finns vissa typer av fordon inom polisen som är förstärkta och ska klara av dessa situationer, men sådana bilar har inte polisen i Örebro. Men det är inte säkert att specialbyggda polisbilar hade hjälpt särskilt mycket.

– Det har lokaliserats folk som har varit iförda maskering, det har införskaffats vapen i form av golfklubbor och andra tillhyggen, pinnar, påkar och så vidare. Det har varit grupper som har varit så stora som 30 personer och sen har de delats upp i mindre grupper.

Wallenius förklarar att det av gammal erfarenhet bedömdes som, vad han kallar, en slags ”katt och råtta lek”.

– Man vill få in polisen på gårdar och göra anfall i bakhåll mot polisen. Det är egentligen det som det går ut på, säger han.

Polisen har i första hand arbetat med att beivra brott och att skydda tredje man, samt att poliserna själva inte ska bli skadade. Att lagföra upploppsmakarna har då tvingats komma längre ner på prioriteringslistan förklarar Wallenius. Det finns en rad olika brottsrubriceringar i samband med det som hänt och där ingår våldsamt upplopp.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag