Kriminell 15-åring hade pistol från Regeringskansliet

Foto: Wikipedia
  • Onsdag 2 dec 2020 2020-12-02
E-post

Vid ett tillslag mot en lägenhet i Sundsvall i slutet av förra året hittade polisen en pistol som blivit stulen från Regeringskansliet bland en kriminell 15-årig pojkes tillhörigheter, rapporterar Dagens Juridik.

Pojken, som var på rymmen från ett HVB-hem i Uppsala, uppgav sin 13-åriga lillebrors personnummer till polisen, och överlämnades därför till de sociala myndigheterna, varifrån han rymde.

Ett dygn senare anmälde han emellertid sig själv till polisen, och uppgav sitt riktiga personnummer. Pojken erkände grovt vapenbrott redan i det första förhöret, men ville inte säga vem han köpt vapnet av. Däremot sade han att ”Det var inte billigt”.

Läs även: Uppgifter: Vapen stulna från Rosenbad

Under utredningen kontrollerades vapnets serienummer och kunde kopplas till en vapenstöld från Regeringskansliet.

15-åringen släpptes, men förhördes åter om vapnet ett halvår senare. Då svarade han ”inga kommentarer” på samtliga frågor.

Några månader senare grips 15-åringen för förberedelse och försök till mord, efter att han avlossade flera skott mot en man i Järfälla.

Mannen överlevde och förutom 15-åringen greps tre män,  27, 27 och 33 år gamla, för bland annat anstiftan till försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. De åtalades nyligen.

I november 2019 avslöjade Dagens Juridik att vapen har stulits från ett låst skåp inne på Regeringskansliet. I december samma år avslöjade Aftonbladet en ny vapenstöld på Regeringskansliet, vilket enligt uppgift till Aftonbladet var den tredje vapenstölden från Regeringskansliet under 2019.

Läs även: Uppgifter: Tre vapenstölder från Regeringskansliet i år

Läs även: Övervakningskamera på Rosenbad missade vapenstölder – spelade inte in

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag