Kriminell invandrare knivhögg polis – kan inte utvisas efter medborgarskap i expressfart

  • Fredag 2 nov 2018 2018-11-02
E-post 4284

Mannen, som är folkbokförd som 19 år gammal, döms till sex års fängelse för försök till mord efter att ha knivhuggit en polis. Men eftersom mannen lyckats bli svensk medborgare bara några år efter att han kom till Sverige 2013 så slipper han utvisning. Det här är historien om hur ett mordförsök på en polis hade kunnat undvikas om en kriminell invandrare utvisats vid det första grova brottet.

Det var den 22 augusti som två civilklädda polismän på patrull i invandrartäta stadsdelen Araby i Växjö ser en misstänkt man med en elcykel. Tidigare under sommaren hade de fått indikationer om knarkförsäljning i området men vid tidigare tillfällen så hade suspekta individer åkt iväg på elcykel så fort polisen närmat sig. Därför åkte man dit civilt.

Det hade också vid tillfället varit problem med cykelstölder i området.

Över radio fick de tips från poliskollegor som varit vid platsen om en utåtagerande man med spräcklig tröja på cykel som bland annat skrikit ”Fuck Aina”.

När man går fram till mannen så slänger han cykeln och springer. Den ene polisen tar upp förföljandet till fots och skriker flera gånger högt att han är polis och att mannen ska stanna. Efter en kortare jakt så hamnar polisen och mannen i konfrontation. Polismannen beordrade mannen att lägga sig ned och slår sedan med batong mot låret på mannen när han inte lyssnar. Mannen har under tiden haft en kniv i handen och hugger med uppåtriktade hugg högt mot polisens huvud och hals. Instinktivt parerar polisen med en arm.

– Vafan hände, högg han mig med kniven, berättar polisen under rättegången att han tänkte.

Det visar sig senare att knivmannen är svensk medborgare, men att han kom till Sverige 2013.

Ska medborgarskap kunna dras in för vissa brott?
7843 röster (se resultat)

Bli PLUS-medlem och läs om

– när mannen kom till Sverige och hans bakgrund

– när han blev svensk medborgare

– reaktionerna från de boende i området

– brotten han tidigare dömts för

– förhören med mannen och hans nekanden 

– förhöret med mannens kusin

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag