Kriminellt gäng omringar poliser och hotar med våldtäkt

Bild: Faksimil TV4 Nyheterna
  • Fredag 4 sep 2020 2020-09-04
E-post 3429

GÖTEBORG TV4 Nyheterna har kommit över filmklipp som visar hur ett kriminellt gäng i Göteborgsförorten Angered omringar poliser som försöker göra ett ingripande och hotar dem med våldtäkt. Göteborgs polischef Erik Nord har tidigare hävdat att gängen flyr för polisen, men TV4:s film ger en annan bild.

Filmen visar hur polisen gör ett ingripande mot en man som kör moped. Ett gäng kända kriminella som befinner sig i närheten reagerar direkt på ingripandet genom att omringa poliserna.

– Stoppa undan den där batongen annars kör jag upp den i dig, säger en av männen till poliserna vid ett tillfälle i filmen.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Polisen väljer i läget att ta undan batongen, men först när polisen kallat på förstärkning lugnar situationen ned sig. Minst en av männen misstänks för hot mot tjänsteman.

– Brottsligheten har blivit tuffare, den har blivit grövre, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst, till TV4 Nyheterna.

Då poliser allt oftare utsätts för hot mot sig själva och sina familjemedlemmar, vill Polisförbundet att poliser ska kunna göra ingripanden anonymt.

– Våra legitimationer som vi har med oss för att kunna legitimera oss som poliser. Där har det tidigare varit både namn och personnummer. Nu har vi fått bort så att det bara är efternamn. Men om man som jag heter ”Von Sydow” så är det ganska utpekande ändå, säger Von Sydow.

Göteborgs polischef Erik Nord säger till TV4 att det finns risk för att polisen avstår från vissa ingripanden på grund av hoten.

– Det är nog ett och annat ingripande som inte blir gjort eftersom man vill inte exponera sig för risken att kunna bli utsatt för våld eller bara tråkad på det där viset, säger Nord.

Tidigare har Erik Nord hävdat att de kriminella gängen i staden ”flyr när vi kommer”, med anledning av de vägspärrar och lokala utegångsförbud som ett kriminellt nätverk upprättat i Angered.

– De flyr när vi kommer. Men däremot är det en maktdemonstration från deras sida och det ska man inte förringa. De vill visa på territoriell dominans, men den sträcker sig inte längre än att när vi kommer dit så flyr de eller så omhändertar tar vi dem, sade Nord till Göteborgs-Tidningen.

Läs även: Kriminellt nätverk införde utegångsförbud i förort

Läs även: Gängkriminella satte upp vägspärrar – kan slippa straff

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag