Kris för C i DN/Ipsos – tappat hälften av väljarna på ett år

Bild: Centerpartiet (official)/CC BY 2.0
  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post

Centerpartiet får sitt sämsta resultat på sju år i maj månads mätning från DN/Ipos. Med 5 procents stöd avrundat nedåt har C tappat hälften av sina väljare sedan i juni förra året.

Centerpartiet förlorar väljare till alla partier utom Kristdemokraterna, men störst har väljartappet varit till Socialdemokraterna som C har stött sedan Januariöverenskommelsen 2019.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Centerpartiets tapp började efter att Vänsterpartiet tillsammans med högeroppositionen fällde regeringen på grund av ett C-förslag om att införa marknadshyror i nyproduktion. Då upplöstes Januariöverenskommelsen, och C föll till 8 procent.

Sedan dess har tappet bara fortsatt, och i maj månads mätning från Ipsos går partiet från 6 procent till 5 procent.

Även KD och Miljöpartiet tappar 1 procentenhet var i mätningen. För MP:s del innebär det att partiet hamnar under riksdagsspärren med 3 procent.

Socialdemokraterna ökar med 2 procentenheter till 32 procent i mätningen, där övriga förändringar är marginella.

I mätningen har det rödgröna blocket ett litet övertag med 46 procents stöd mot 45 procents stöd till de blågula, oräknat MP och Liberalerna som hamnar under riksdagsspärren.

DN/Ipsos mätning i maj

Undersökningen bygger på 1 569 intervjuer som genomfördes den 10–22 maj. Resultatet presenteras i heltal. Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 32 (30)

Moderaterna 22 (22)

Sverigedemokraterna 18 (18)

Vänsterpartiet 9 (9)

Centerpartiet 5 (6)

Kristdemokraterna 5 (6)

Miljöpartiet 3 (4)

Liberalerna 3 (3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag