Krishanteringen inför Uppdrag Granskning: ”Vi muslimer kallar inte till att döda någon oskyldig”

Abu Muadh bemöter Uppdrag Granskning i förväg. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 22 apr 2015 2015-04-22
E-post 530

SVERIGE Inför kvällens SVT Uppdrag Granskning om ”Jihad i Göteborg” pågår nu krishantering på flera håll. Under onsdagsmorgonen berättar SVT att Göteborgs stad inte tog ställning mot Islamiska Staten. Samtidigt gör imamen i Halmstads moské en ”motgranskning” i en video på Youtube.

Spänningen stiger inför onsdagens program Uppdrag Granskning i SVT. Under onsdagsmorgonen publicerar SVT Uppdrag Granskning en nyhet som berättar att Göteborgs stad inte tog ställning mot Islamiska Staten. I Uppdrag Granskning intervjuas Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef för något som heter ”Ung & Trygg” i stadens sociala resursförvaltning.

Det är han som leder arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Han menar att staden inte kan ställning till vilka krig eller vilka sakfrågor en individ stöder, istället gör han en Mehmet Kaplan och jämför jihadister med finska vinterkrigare.

– Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu är det konflikten som är i Syrien. Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett, säger Dahlstrand till Uppdrag Gransknings reporter.

Bara några dagar innan Uppdrag Gransknings reportage ska sändas blir SVT kontaktade via mejl av ledningen på Social Resursförvaltning. “Vi på Social resursförvaltning tar självklart avstånd från Islamiska staten och de brott de begår”, skriver de till Uppdrag Granskning berättar SVT.

Krishanterar genom ”motgranskning” på Youtube

Det är inte bara tjänstemän i Göteborgs stad som krishanterar inför onsdagens Uppdrag Granskning. Företrädare för Halmstad Moské sparar inte på krutet och i en video publicerad på Youtube lägger imamen Abu Muadh ut texten i videon med rubriken ”Vår granskning till Uppdrag Granskning”. I ett stycke i videon går han till attack mot Sanna Klinghoffer, reporter hos Uppdrag Granskning.

– Detta klippet som Sanna refererar till, detta klippet som hon tar upp i programmet, hon kommer inte ta upp hela klippet som hon visat, utan hon tar bara upp en bit där jag säger ”han blir såhär” och han hamnar i paradiset, han är martyr, förklarar Muadh i videon samtidigt som han slår ihop händerna i en gest när han citerar sig själv med orden ”han blir såhär”.

– Vi som muslimer, vi kallar inte till att döda någon oskyldig. Vi kallar inte till någon terrorism. Vi kallar inte till att rekrytera människor härifrån till olika platser där det är hett, förklarar Muadh med emfas i slutet av videon.

I videon nedan ser ni Abu Muadh i förväg kommentera onsdagens Uppdrag Granskning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag