Kristersson och Löfven är båda kritiska till att Leif Östling inte vill betala skatt i Sverige

Foto: Nyheter Idag/Socialdemokraterna
  • Onsdag 8 Nov 2017 2017-11-08
E-post 499

SVERIGE Statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Ulf Kristersson är båda kritiska till att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling inte vill betala all sin skatt i Sverige. Det uppmärksammar Aftonbladet.

Bakgrunden till kritiken är ett antal inslag i Sveriges Television i söndags där Östling får hård kritik för att han placerat delar av sin förmögenhet i Luxemburg och på Malta. Anledningen är att han då inte betalar skatt i Sverige för avkastningen på de pengarna.

– Det här är ett problem med det svenska skattesystemet. Det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sade närings­livstoppen när han ifrågasattes av den statliga televisionen.

Han konstaterade dessutom att han betalar in lika mycket i skatt i Sverige som tusen vanliga skattebetalare.

– Det finns alltid en egoism i det hela. Om man betalar in 20–30 miljoner per år, vad fan får jag för pengarna? fortsatte Östling retoriskt.

I ett pressmeddelande på Svenskt Näringslivs hemsida förklarar Östling att pengarna som han har i kapitalplaceringar i Luxemburg och på Malta kommer från arbete som han gjort utomlands, i Nederländerna respektive i Japan. Han poängterar dessutom att han betalat över 100 miljoner kronor i skatt i Sverige de senaste sju åren och ytterligare drygt 70 miljoner i Tyskland.

Leif Östlings agerande, att inte förvalta och skatta för alla sina pengar i Sverige, är inte olagligt. Trots det är det många som ifrågasätter beteendet eftersom Sverige har ett av världens högsta skattetryck och att betala skatt i ett annat land därför upplevs som att man försöker smita undan skatt.

Inte minst är det uttalandet ”vad fan får jag?” som fått stor uppmärksamhet. Många borgerligt sinnade stämmer in i kritiken och frågar sig vad Sveriges skattebetalare egentligen får för pengarna, medan andra tycker det är ett olämpligt sätt att uttrycka sig på.

– Om man är ordförande i Svenskt Näringsliv och en viktig aktör i samhället och uttalar sig på det sättet, då tycker jag att det är problematiskt, säger exempelvis Stefan Löfven till TT.

Även M-ledaren Ulf Kristersson, som de senaste veckorna tagit Moderaterna längre åt vänster på den politiska spelplanen, är kritisk till Östlings kritik mot de höga svenska skatterna.

– Östling uttrycker sig på ett sätt så att man kan ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt och varför man betalar skatt över huvud taget. Det är också där han fått mest kritik och det har varit väldigt välförtjänt, säger Kristersson till Aftonbladet.

I ett inlägg på sin Facebooksida passar Löfven dessutom på att tipsa om ”Skattefria Andersson”, en valfilm framtagen av Socialdemokraterna 1954. I filmen argumenteras för varför det är viktigt att betala skatt.

Som kuriosa kan nämnas att Sveriges skattetryck 1954 var 21,8 procent av BNP. Idag är skattetrycket runt 44 procent av BNP enligt sajten Ekonomifakta som Svenskt Näringsliv står bakom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag