Kristersson redo för avtal med SD – men vill inte ge ministerposter

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 12 mar 2021 2021-03-12
E-post 1131

SVERIGE Moderaterna kan tänka sig ett avtal med Sverigedemokraterna på områden där man är överens, säger partiledare Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten. Däremot vill han inte ge SD några ministerposter. – Nej. Jag vill bilda en borgerlig regering med borgerliga partier, säger Kristersson.

Nu säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han är redo för ett samarbete med Sverigedemokraterna som regleras i avtal – något Jimmie Åkesson föreslog i oktober förra året.

– Det där är ingenting som SD har framfört till oss, att det krävs ett speciellt kontrakt, men däremot är det självklart att de vill ha genomslag för viktiga ståndpunkter, säger Kristersson till GP.

Läs även: Kristersson: ”Djupt misstag” att partierna inte lyssnade på SD

Kristersson påpekar emellertid att det inte handlar om samma slags avtal som januariöverenskommelsen, där partiet som står långt ifrån varandra politiskt kohandlar om politik som de egentligen inte vill genomföra. Istället ska man mötas på områden där det redan finns en samsyn.

– Då får man diskutera sig fram till exakt vilka frågor det är, men redan nu har vi sett ett antal frågor där vi har snarlika uppfattningar. Medan vi kan hitta gemensamma nämnare i enstaka frågor med till exempel Vänsterpartiet, som är det andra partiet som ses som exkluderat.

På frågan om han kan tänka sig att ge SD ministerposter i en eventuell regering svarar Kristersson emellertid ”nej”.

– Nej. Jag vill bilda en borgerlig regering med borgerliga partier, svarar Kristersson.

Läs även: Kristersson: ”Djupt misstag” att partierna inte lyssnade på SD

I en intervju med samma tidning nyligen varnade statsminister Stefan Löfven för att ett samarbete mellan M och SD kan leda till demokratin begränsas.

– Sverigedemokraterna har andra värderingar, ett annat syfte, och de kommer inte att gå in i ett samarbete med mindre än att de också får genom någonting. Och då halkar man snart in i ett skede där man riskerar att begränsa demokratin, sade Löfven bland annat.

– Löfven vill inte prata om sina egna misslyckanden, som corona och kriminaliteten, inga sakfrågor över huvud taget. Han vill prata om SD och då får han väl göra det. Jag vill prata om Sveriges problem och vad jag vill göra åt dem, säger Kristersson till GP.

Läs även: Migrationsöverläggningarna kollapsade – nu öppnar Åkesson dörren för förhandlingar med Kristersson

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag