Kristersson: Stäng dörren för Orbán

Foto: Flickr/EPP
  • Söndag 17 mar 2019 2019-03-17
E-post 1954

STOCKHOLM Moderaterna har tillsammans med andra partier inom EPP-gruppen initierat en process för att sparka ut ungerska Fidesz. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med Finlands finansminister Petteri Orpo, Samlingspartiets ordförande, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Som skäl för att utesluta Fidesz nämner man bland annat inskränkningar i pressfriheten och ”ovärdiga” anti-EU-kampanjer. Duon betonar också att man inom EPP har en gemensam värdegrund.

I slutet av februari meddelade både KD och M att man vill sparka ut ungerska Fidesz ur EPP, den konservativa gruppen i EU-parlamentet.

Läs mer: M och KD vill sparka ut Orbáns parti ur EU-grupp: ”Verkar inte lämna frivilligt”

Beskedet möttes av positiva reaktioner från bland annat Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg.

 

Men det kom också hård kritik. Daniel Szirányi, med rötter i Ungern, som var förste ersättare till riksdagen för Moderaterna under förra mandatperioden varnade i en debattartikel att ingen borgerlig ungrare kommer att rösta på de partier som nu svartmålar Ungern.

Läs mer: Daniel Szirányi (M): ”Hatet mot Ungern har gått överstyr”

Nu uppger Ulf Kristersson och Petteri Orpo i sin debattartikel att Moderaterna och Samlingspartiet, ihop med systerpartier inom EPP, har inlett processen för att sparka ut Fidesz.

Kristersson och Orpo betonar att det är den gemensamma värdegrunden och ett gemensamt ansvarstagande som förenar partierna inom EPP. Nu tycker man inte att Fidesz, och dess partiledare premiärminister Viktor Orbán, längre delar värdegrund utan tvärtom ”systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar”.

De två skriver:

”De senaste åren har vi sett en negativ utveckling i flera länder och i flera europeiska partigrupper, inte bara i EPP. Demokratin och rättsstaten utmanas. Det ungerska regeringspartiet Fidesz och dess ledare Viktor Orbán är ett exempel på detta. Vi konstaterar att Fidesz inte längre delar EPP:s grundläggande värderingar.”

Man ger exempel där man tycker att utvecklingen i Ungern gått åt fel håll. Nya medielagar som inskränker pressfriheten nämns och en ny lag om utländska universitet som motarbetade Central European University (CEU). Bland annat krävdes att det utländska universitetet hade en campus i sitt hemland. Något CEU saknar.

Hård kritik riktas också i debattartikeln mot Orbán personligen. Enligt Kristersson och Orpo har han tillsammans med den ungerska regeringen legat bakom ”ovärdiga anti-EU-kampanjer”.

Båda partierna har tidigare ställt sig bakom att inleda det så kallade artikel 7-förfarandet, som om det genomförs, innebär att Ungern blir av med sin rösträtt som straff. För att Ungern ska bli av med rösträtten krävs att samtliga övriga länder röstar för. Nu har både Tjeckien och Polen lovat att de kommer att backa upp Ungern och därmed se till att artikel 7 inte kan fullföljas.

Ulf Kristersson och Petteri Orpo upprepar i debattartikeln sitt stöd för artikel 7-förfarandet mot Ungern. Man säger också att man inte stänger dörren mot Ungern men att man vill att EPP stänger dörren för Viktor Orbán och Fidesz.

I avslutningen på debattartikeln dyker plötsligt Tysklands förbundskansler Angela Merkels namn upp.

”Vi står upp för demokrati och rättsstatens principer. Det är den sortens partier som hör hemma i vårt och Angela Merkels EPP”, skriver Kristersson och Orpo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag